Broj prazničnih dana se razlikuje od države do države, pa se neki radnici mogu pohvaliti da praznuju malo više od drugih.

Neki praznici su globalni, kao što je doček Nove godine, a druge slavi vrlo mali broj zemalja, kao što su Sinko de Majo ili Dan Svetog Patrika. Tako se i broj prazničnih dana razlikuje.

Osim verskih, poput Ramazana ili Božića, i državnih poput Dana zahvalnosti, ima i onih starih običaja kao što su Noć veštica, Dia de los Muertos - Dan mrtvih ili Krampus.

Koliko praznuju Evropljani?

Prvo mesto po broju prazničnih dana u Evropi deli nekoliko zemalja i to Turska, Litvanija, Slovačka, Letonija u kojima se ukupno godišnje odmara 15 dana.

Ove zemlje prate naše susedi Hrvatska i Albanija, kao i Rusija, Španija, Malta sa 14 prazničnih dana.

Evo kako stoje ostale zemlje u regionu:

Srbija ima 12 prazničnih dana, a Crnogorcima je na raspolaganju 21 slobodan dan. To zavisi i od verske opredeljenosti, pa tako pravoslavni hrišćani u Crnoj Gori imaju pravo na 15 neradnih dana.

Hrvatska ima 14 neradnih dana za sve građane, a dobija se uz to i po jedan slobodan dan za verske praznike.

U Makedoniji svi građani mogu da računaju na 11 slobodnih dana za praznike. Pravoslavci pored Božića i Uskrsa mogu da odmaraju i za Bogojavljenje i Uspenje Presvete Bogorodice.

Slovenci imaju pravo na 15 neradnih dana.

Ko najmanje praznuje u Evropi?

Najmanji broj praznika ima Grčka - samo šest.

Grčku prate Velika Britanija sa 8 neradnih prazničnih dana, kao i Holandija, Nemačka, Švajcarska, Belorusija i Irska, sa devet prazničnih dana.

Srbi ove godine imaju 12 prazničnih dana, evo i kako

Građani Srbije ove godine imaju 12 neradnih dana.

U januaru smo praznovali 1, 2. i 7. januar, dok je nekima je i drugi dan pravoslavnog Božića bio neradan, jer je prethodno Vlada Srbije usvojila zaključak kojim je poslodavcima preporučila u da zaposlenima omoguće da ne rade na drugi dan Božića, 8. januara.

Nakon praznika u januaru, prvi naredni neradni dani bili su u februaru povodom Dana državnosti 15. i 16. februara.

Zatim su se praznovali - Praznik rada, odnosno 1. i 2. maj, a potom i uskršnji praznici za verinke pravoslavne veroispovesti od 3. do 6. maja.

U drugom delu godine zaposlene očekuje praznovanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, tako da nam 11. novembra sledi još jedan neradan dan.

(M.A./EUpravo zato)