Izabrati dobar polovan automobil može biti prava avantura, a pre nego što se u nju upustimo moramo da uzmemo u obzir nekoliko stvari.

Na sajtovima i grupama za prodaju polovnjaka, najpopularnije su pretrage vozila do 3.000 evra, pa ćemo sada razmotriti šta bi sve trebalo uzeti u obzir prilikom odabira najboljih kola.

Na listi do 3.000 evra ne bi trebalo tražiti dizelaše jer je za taj novac gotovo nemoguće uzeti auto sa kojim posle nećete imati skupih kvarova, ulaganja i problema.

Pre svega, svaki vozač bi trebalo da traži automobil u skladu sa svojim potrebama - nekome je dovoljan manji, ali neko drugi traži najbolje porodično vozilo.

Stručnjaci preporučuju da treba utvrditi da je "održavanje prihvatljivo" da se ne bi 3.000 evra ubrzo pretvorilo u mnogo veću sumu, a kako se ipak radi o polovnjacima, neki servis će kad-tad doći na red, pa se obavezno moramo konsultovati sa majstorom šta je najbolje učiniti.

Kao i prilikom svake druge kupovine, treba imati u vidu da kasniji troškovi održavanja ne budu preveliki. Takođe, vizuelni izgled vozila je važan.

Nakon što su se ispunili svi ti uslovi, stručnjaci predlažu nekoliko automobila do 3.000 evra koji bi bili dobar izbor. 

Interesantno je da su ova mala istraživanja na sajtovima za prodaju polovnih automobila pokazala da su pet od pet vozila evropskih proizvođača.

Opel Astra H

Možda i najbolja serija Astri od prve F pa sve do K je upravo Astra H.

Može se pronaći u dosta izvedbi, kao GTC sa troje vrata, hečbek sa petoro vrata, karavan, kabriolet ili veoma retko kao limuzina.

Spoljašnji kvalitet izrade je na vrhunskom nivou, svi delovi podvozja su masivni i kvalitetno izrađeni. Čak i nakon više stotina hiljada kilometara nema primetnih razlika.

Ipak, unutrašnjost je ta koja možda i utiče na slabiju prodaju - vozači se žale da joj praktičnost nije jača strana.

Astra H i dalje zauzima visoko mesto među pouzdanim polovnjacima. Svojim oštrim linijama zadržala je svežinu u izgledu, iako je prošlo 20 godina od predstavljanja. Dobra je da se vozi po gradu, a i za duže relacije. Dobra stvar je da se majstori i delove za ovaj model lako mogu naći.

Fiat Grande Punto

Ovaj automobil se najčešće pojavljuje u preporukama polovnjaka do 3.000 evra kao veoma pouzdan.

Preporuka je za 1.4 benzinca sa 95 konjskih snaga.

U pitanju je solidan odnos kvaliteta za taj novac, a samim tim i veoma jednostavan i jeftin za održavanje.
Tokom svog početka je nosio ime Fiat Grande Punto, a kasnije i Punto Evo kada je bila blaga restilizacija.

fiat grande punto na britanskom auto-putu
ZarkePix / Alamy / Alamy / Profimedia 

Izbor se svodi na karoseriju sa troje ili petoro vrata, ali se preporučuje da se izbegnu oni samo sa troje vrata.

Kvalitet izrade spoljašnjosti i unutrašnjosti nije na nivou kao kod drugih kandidata, ali je to realno očekivanej za ovu sumu.

Kod Grande Punta su sve popravke prilično jeftine, a delovi, kako novi tako i polovni, zaista su dostupni.

Renault Megane

Renault Megane, sa 1.6 benzincem, obično se opisuje kao auto "u koga se taksisti kunu".

Više prostora ćete dobiti saloon verzijom, ali verzija sa petoro vrata je praktičnija i lepša.

Kada se odlučite za oblik, dobra vest je da se nijedan model nije pokazao kao loš, od 1,4 do Renault Sport 2,0 turbo modela sa 222ks, preneo je sajt Autoexclusive.

Unutrašnjost Renault Megana
MONDO/Stefan Stojanović Unutrašnjost Renault Megana

Kako se navodi, za svakodnevno korišćenje po gradu i udobnu vožnju su dobre verzije 1,6l (među benzincima) i 1,5 turbo dizel. Ukoliko vam je potrebna snaga, 2,0 benzinac će vam je isporučiti.

Najveći problem kod ovog modela je pad vrednosti novog automobila. Novi Megane gubi vrednost brzo, zato treba obratiti pažnju kada kupujete skoro novog jer bi mogao da se nađe i za manje novca. Posle treće godine cena pada drastično sporije.

Među povoljnijim, a pouzdanim polovnjacima se takiđe pominju i Peugeot 207, koji je odličan za gradsku vožnju, ali i na dužim relacijama, kao i Opel Corsa D.

Pežoovi motori za preporuku su 1.4 i 1.6 benzinci, sa 75, odnosno 109 konjskih snaga, a kod Corse D se preporučuje 1.4 benzinac sa 90 konjskih snaga.

Zašto Srbi vole automobile evropskih proizvođača?

Postoji nekoliko razloga i nije zahvalno generalizovati, ali uglavnom se ističu poverenje u kvalitet i pouzdanost, naročito automobila iz Nemačke. 

Drugi najčešći razlog je praktične prirode, a to je pristupačnost rezervnih delova i servisa. S obzirom da su polovni automobili evropskih proizvođača zastupljeni na tržištu, njihovi delovi su lako dostupni i često jeftiniji od delova za marke automobila koji su manje zastupljeni.

U komentarima nam pišite koji model biste dodali ili sklonili sa liste?