Okruženi Atlantskim i Severnim ledenim okeanom, stanovnici Islanda su tokom vekova bili suočeni sa surovim uslovima za život. Pusta i gola, na pojedinim delovima ispresecana tokovima lave i termalnim izvorima, zemlja je rađala samo malobrojne kulture. Jedna od njih je bila raž. Ljudi su zato maksimalno koristili ono što im je priroda dala.

Raženi hleb sa Islanda
Foto: Shutterstock

Tako nastaje rúgbrauð, tradicionalni islandski raženi hleb. Vekovima pripreman u toplini termalnih izvora - pukotinama gde je tlo vruće, a vazduh miriše na sumpor i morsku so.

Tradicija stara više od tri veka - simbol održivosti u modernim vremenima

U malom mestu Laugarvatn, u blizini termalnog izvora sa čije površine izbija para u hladnim jutarnjim satima, lokalci još uvek zakopavaju kalupe hleba u zemlju. Pokriju ih kamenjem i peskom, a priroda dalje radi svoje.

Satima kasnije, iz zemlje se vadi tamna, teška vekna - zbijena, vlažna i slatkasta, kao da je upila sve ukuse okolnog vulkanskog pejzaža.

Lokalci tvrde da njihov hleb ima ukus Islanda. Rúgbrauð se pravi od ražanog brašna, mleka i melase, a zahvaljujući sporom pečenju - i do 24 sata u zemlji čija temperatura dostiže 100 °C - razvija se prirodna slatkoća i bez dodatog šećera. Nema koricu: zemlja je ta koja mu daje mekoću i boju tamnog ćilibara.

Raženi hleb sa Islanda_1877534356.jpg
Foto: Shutterstock

Nekada je to bio svakodnevni hleb ribara i farmera. Danas se služi uz dimljenu ribu, maslac ili sir, u restoranima koji se ponose time što koriste "zelenu energiju" za kuvanje.

Ova tradicija postala je simbol islandske izdržljivosti i odnosa prema prirodi. Danas, dok svet traži načine da kuva održivo i bez otpada, rúgbrauð se ponovo nalazi u središtu pažnje. Mladi kuvari na Islandu oživljavaju stare recepte, kombinuju ih sa modernim tehnikama i vraćaju ljudima osećaj povezanosti sa zemljom.