Kompanija Gallup, u svom izveštaju o stanju na poslovima širom sveta, procenjuje da nisko angažovanje radnika košta globalnu ekonomiju 8,9 biliona dolara, ili devet odsto globalnog BDP-a.

Izveštaj uključuje nalaze iz poslednje godišnje Svetske ankete, koja je prošle godine anketirala 128.000 zaposlenih u više od 140 zemalja. Ta anketa je pokazala da je otprilike 20 odsto radnika širom sveta izjavilo da se svakodnevno oseća usamljeno, ljuto ili tužno. A 41 odsto u proseku kaže da oseća stres.

Oni koji će najverovatnije reći da se osećaju usamljeno bili su mlađi radnici (22 odsto), zaposleni koji su radili na daljinu puno radno vreme (25 odsto) i oni koji su se osećali najviše neangažovano na poslu (31 odsto).

Iako posao nije uvek uzrok negativnih svakodnevnih emocija neke osobe, poslodavci bi ipak trebalo da budu zabrinuti, posebno s obzirom na to da se poslom može poboljšati ili pogoršati dobrobit zaposlenih.

Gallup-ovim istraživanjem je konstatovano da oni koji smatraju da je njihov posao smislen imaju viši nivo svakodnevnog uživanja i manje negativnih emocija. Osim toga, više od polovine onih koji se osećaju angažovanima na poslu ostvaruju napredak u celokupnom životu. Ocenjeno je da su svakodnevne negativne emocije na poslu i osjećaj neangažovanosti na poslu gori od nezaposlenosti.

Kada je u pitanju osećaj angažovanosti na poslu, Sjedinjene Američke Države i Kanada su na prvom mestu dok Australija, Novi Zeland, latinska Amerika i Karibi prednjače po uspešnosti zaposlenih. Međutim, SAD i Kanada su na drugom mestu po broju onih koji tvrde da na poslu svakodnevno doživljavaju stres, odmah posle Bliskog istoka i severne Afrike.

Sa druge strane, evropski zaposleni imaju najniži nivo osećaja angažovanosti dok se jug Azije loše kotira po pitanju broja zaposlenih koji sebe smatraju uspešnima, prenosi CNN.

(EUpravo zato/CNN)