Kupovina kuće u ruralnoj Toskani u Italiji je na listi mnogih ljudi, ali nekretnine tamo su veoma skupe. Međutim, ako reagujete brzo, ova ponuda bi mogla da učini san pristupačnim.

Region u Italiji ima problem zbog kojeg daju 30.000 evra onom ko se preseli: 

Regionalne vlasti Toskane najavile su da će platiti ljudima do 30.000 evra da se presele u planinske gradove sa sve manjim brojem stanovnika.

Evo šta šema uključuje i ko ima pravo da se prijavi.

Kako dobiti 30.000 evra za preseljenje u Toskanu

Širom Italije, ruralni gradovi i sela doživljavaju populacionu krizu. Kako se stanovnici sele u gradove radi boljih prilika za posao, mala mesta postaju sve manje naseljena, a ekonomija tamo stagnira.

Nedavno su lokalni konsultanti smislili različita inventivna rešenja za povećanje broja stanovnika, uključujući prodaju imovine za samo jedan evro.

U Toskani su vlasti odlučile da plate ljudima da se nastanjuju u zajednicama koje imaju problem.

Sa novom šemom, nazvanom 'Residency in the Mountains 2024', kandidati će dobiti između 10.000 i 30.000 evra za kupovinu kuće.

To mora, međutim, biti u planinskom gradu sa manje od 5.000 stanovnika - od kojih u Toskani ima 119.

Pored toga, finansijski doprinos  koji dobijate od lokalnih vlasti ne može biti veći od 50 odsto troškova kupovine i renoviranja imovine.

Toskanske planine su "teritorije jedinstvene lepote sa selima koja treba ponovo otkriti i koja, međutim, pate od depopulacije", rekla je Stefanija Sakardi, regionalna potpredsednica Toskane.

"Odluka da živite u jednoj od ovih opština je stoga izazov i prilika, posebno za mlade, i šansa za novi životni izbor".

Ko ima pravo na grant?

Upozorenje je da postoje strogi uslovi o tome ko ima pravo da se prijavi za grant.

Podnosioci zahteva moraju biti državljani Italije ili državljani druge države Evropske unije, ili državljani koji nisu državljani EU koji imaju boravišnu dozvolu u trajanju od najmanje 10 godina.

Oni takođe moraju biti registrovani kao stanovnici italijanskog grada, ali ne smeju da već žive u planinskoj zajednici.

Prijave se mogu podneti korišćenjem onlajn obrasca na sajtu toskanske regije i moraju se predati do 13:00 po srednjeevropskom vremenu 27. jula.

(JA/EUpravo zato/Euronews)