Sezona letovanja i odlaska na morske destinacije je uveliko u toku, a Srbi se mahom odlučuju da putuju u Crnu Goru ili u zemlje Evropske unije – Grčku, Hrvatsku, Bugarsku. Ako odlučite da putujete sa kućnim ljubimcima, to može biti dodatan korak u planiranju vašeg letovanja, a mi ćemo vam olakšati iznošenjem svih pravila za putovanje sa vašim krznenim prijateljima.

Za početak, treba naglasiti da se ova pravila Evropske unije o putovanju sa kućnim ljubimcima primenjuju samo na privatna putovanja sa kućnim ljubimcima koja ne uključuju promenu vlasništva ili prodaju. Takođe, sve napisano u ovom tekstu odnosi se na pse, mačke, ali i tvorove.

Takađe, ova pravila se odnose na nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca koje isključivo podrazumeva premeštanje do pet kućnih ljubimaca koji nisu namenjeni za prodaju ili poklonu i nalaze se u pratnji vlasnika ili drugog odgovornog lica koje je vlasnik ovlastio.

Isto tako, pravila Evropske unije za putovanje sa kućnim ljubimcima odnose se ne samo na 27 država članica Evropske unije, već i za Norvešku i Severnu Irsku.

Ono što vam je potrebno da bi vaš pas, mačka ili tvor uživali kao vaši saputnici u Evropskoj uniji je, prema zvaničnim instrukcijama EU, sledeće:

  • da ljubimac poseduje mikročip – što je u skladu sa tehničkim zahtevima Aneksa II Uredbe EU o kretanju kućnih ljubimaca, ili da ima jasno čitljivu tetovažu tetoviranu pre 3. jula 2011. godine kada su propisi stupili na snagu,
  • da ljubimac bude vakcinisan protiv besnila,
  • da je ljubimac tretiran protiv crevnog parazita, pantljičare ili trakavice (Echinococcus multilocularis), osim ako je u oblasti u koju putujete pantljučara istrebljena, a to su Finska, Irska, Malta, Norveška i Severna Irska,
  • da ljubimac poseduje važeći evropski pasoš za kućne ljubimce ili sertifikat o zdravstvenom stanju životinja EU, kada putujete iz zemlje koja nije članica Evropske unije, kao što je Srbija.

Evropski pasoš za kućne ljubimce

Evropski pasoš kućnog ljubimca je standardizovani dokument i neophodan je za putovanja unutar EU.

Sadrži opis i detalje vašeg ljubimca, uključujući mikročip ili kod za tetovažu, istoriju vakcinacije protiv besnila i kontakt podatke za vlasnika i veterinara koji je izdao. Evropski pasoš kućnog ljubimca za svog psa, mačku ili drugu životinju možete dobiti kod bilo kog ovlašćenog veterinara (ovlašćenog od nadležnih organa za izdavanje pasoša za kućne ljubimce). Pasoš kućnog ljubimca važi sve dok redovno vakcinišete svog ljubimca protiv besnila.

EU sertifikat o zdravlju životinja

EU sertifikat o zdravlju životinja je još jedna vrsta dokumenta sa informacijama o vašem ljubimcu (ime, zdravstveni status, istorija vakcinacije protiv besnila) i zasnovan je na standardnom EU obrascu.

Ako putujete iz zemlje ili teritorije van EU, vaš ljubimac mora imati sertifikat o zdravstvenom stanju životinja EU izdat od strane zvaničnog državnog veterinara u zemlji polaska najkasnije 10 dana pre nego što vaš ljubimac stigne u EU. Ovaj sertifikat važi za putovanja između zemalja EU četiri meseca od datuma ovog sertifikata ili do isteka vakcinacije protiv besnila (titar test)

Titar test

Ono što će vam najverovatnije oduzeti najviše vremena i nerava jeste upravo navedeni test. Titar test je zapravo test na antitela besnila kod vašeg ljubimca, odnosno putem krvi testira se količina antitela kod vašeg ljubimca uz pomoć posebnog FAVN (Flourescent Antibody Virus Neutralisation) testa.

Rezultat ovog testa predstavlja visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila kod vašeg ljubimca. Granica titra je najmanje 0.5 I.J./ml.

Ove analize mogu se uraditi samo u laboratorijama ovlašćenim od strane Evropske unije i to nakon 30 dana od vakcinacije vašeg ljubimca protiv besnila.

Još jedna važna stvar u vezi ovog testa jeste da se testiranje ne mora ponavljati ukoliko je vaš ljubimac već imao titraciju, a nakon toga je redovno revakcinisan vakcinom protiv besnila.

U našoj zemlji on se može uraditi jedino na Pasterovom institutu u Novom Sadu. Ipak, to ne znači da ljubimca morate da vodite u Novi Sad na testiranje, ako ste iz nekog drugog dela zemlje, jer mu možete izvaditi krv kod svog veterinara, a on će je poslati za vas u Pasterov zavod. Cena testa u Pasterovom zavodu iznosi oko 4.500 dinara, ali to nije konačna cena, jer veterinari naplaćuju i vađenje krvi, ali i same troškove dostave.

Uz potvrdu treba imati i popunjenu pisanu izjavu da sa svojim ljubimcem putujete iz nekomercijalnih razloga. Ova izjava je takođe potrebna ako vaš ljubimac putuje sa osobom koju ste ovlastili. U tom slučaju morate pokupiti svog ljubimca u roku od pet dana od putovanja.

Putovanje sa više od pet kućnih ljubimaca

Možete putovati sa najviše pet kućnih ljubimaca, a ako putujete sa više od pet, morate biti u mogućnosti da predočite dokaz o tome da li učestvujete na takmičenju, izložbi ili sportskom događaju (npr. potvrda registracije za takav događaj), kao i da su stariji od šest meseci.

Ako putujete sa više od pet kućnih ljubimaca koji ne ispunjavaju ove uslove, vaši kućni ljubimci će podleći pravilima o zdravlju životinja koja se primenjuju na uvoz ili trgovinu.

Sa ljubimcem se može preći granica na bilo kom prelazu, osim ako ljubimac pripada nekoj od zaštićenih vrsta, kada će vlasnik morati da izabere neki od prelaza na kojima je prisutna veterinarska inspekcija, jer je tada veterinarski pregled obavezan.

(JA/EUpravo zato)