Sudbina pasa jazavičara, nemačke rase poznate po izduženom telu i kratkim nogama, mogla bi da bude dovedena u pitanje ukoliko Nemačka usvoji novi zakon o zaštiti životinja.

Sporni zakon je uzbunio i poljoprivrednike koji će morati da unesu brojne izmene u svom svakodnevnom radu sa životinjama.

Sve je počelo od bojazni da Nemci više neće moći da uzgajaju omiljene pse, ali su vlasti to brzo demantovale.

Naime, nacrt je predstavljen javnosti u februaru, a cilj mu je da se stane na kraj "mučnom odgajanju", odnosno uzgoju životinja koje im može prouzrokovati patnju. Takođe, vlasti žele da regulišu onlajn trgovinu životinjama.

Ipak, predlog sadrži mere koje bi mogle da zabrane uzgoj određenih pasa, poput jazavičara, saopštio je pre dva meseca Nemački kinološki klub.

Nacrt se poziva na različite bolesti i anomalije, poput onih u razvoju skeleta, koje će biti stavljene van zakona. Ipak, to se tumači kao zabrana razmnožavanja bilo kojih pasa čija veličina odstupa od "originalnog vučjeg tipa".

Restrikcije bi mogle da se odnose na dužinu nogu jazavičara, a i uzgoj biglova, džek rasel terijera i minijaturnih šnaucera bi takođe moglo da bude pogođeno novim merama. Ugroženi su i pasi sa kratkim nosevima poput engleskog i francuskog buldoga i mopsa.

Leif Kopernik, predsedavajući Nemačkog kinološkog kluba, rekao je da su određene odredbe zakona nejasne i nedovoljno definisane, pa je pozvao na razjašnjenje.

"Bilo da su mali ili veliki, prema ovom predlogu Zakona o zaštiti životinja, mnoge popularne i zdrave rase pasa neće moći da se uzgajaju", naveo je.

"Jazavičari neće biti zabranjeni"

Prema predloženom zakonu o zaštiti životinja, kod pasa bi se definisale određene osobine koje mogu da izazovu "bol, patnju ili štetu".

Kinološki savez strahuje da bi to moglo da dovede do zabrane uzgoja jazavičara, jer njihove kratke noge i izdužena kičma mogu da uzrokuju probleme sa kolenima, kukovima i leđima.

Ipak, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i hrane su istakli da je nacrt zakon u početnoj fazi i da će ga najverovatnije modifikovati nemački parlament.

Kako su naveli, fokus je na deformitetima koji mogu nastati ukrštanjem određenih rasa, a ne na zabranu specifične rase pasa.

"Nijedna rasa pasa neće biti zabranjena. Želimo da sprečimo odgajivače da toliko deformišu pse da oni pate", rekao je portparol Ministarstva.

Argument nadležnih je da se rase pasa neprestano razvijaju i da su u opasnosti da imaju sve ekstremnije karakteristike.

Dakle, više ne bi bilo dozvoljeno uzgajanje pasa sa specifičnim osobinama, kao što su abnormalnosti skeleta, koje dovode do patnje, lošeg zdravlja ili kratkog životnog veka.

Pas mops
MONDO/Stefan Stojanović Predlog Zakona o zaštiti životinja je naveo mnoge da pomisle da će mnoge rasa pasa biti zabranjene

Novi nacrt bi dao precizne naučne kriterijume o tome koja vrsta uzgoja može dovesti do patnje životinje.

Postojeće životinje bi mogle da se drže, ali im ne bi bilo dozvoljeno da se razmnožavaju ili predstavljaju na izložbama.

Nemački poslanici će o Zakonu o zaštiti životinja debatovati u junu.

Pobunili se i poljoprivrednici

Iako je zakonu cilj poboljšanje dobrobiti životinja, uzbunili su se poljoprivrednici, ali i udruženja za zaštitu životinja.

Između ostalog, u zakonu stoji da će kupiranje repova jagnjadi ubuduće biti zabranjeno dok bi kod prasadi trebalo da bude moguće samo u retkim slučajevima. U budućnosti će biti potrebna anestezija za spaljivanje rogova kod teladi. Nalaže se i korišćenje anestetika i lekova protiv bolova kako bi se značajno smanjio stres kod životinja, a što se već radi na mnogim mestima.

Veće novčane i kazne zatvora

Propisuje da je generalno zabranjeno držanje životinja na užetu, ali određeni oblici vezivanja goveda ostaju dopušteni u retkim slučajevima ako farme ispunjavaju posebne uslove. Takozvani “kombinovani uzgoj” trebao bi da bude dopušten gazdinstvima s najviše 50 goveda starijih od šest meseci.

Takođe, u budućnosti bi u klanicama trebalo da postoji video-nadzor.

Izmena predviđa i znatno veće kazne za kršenje Zakona o dobrobiti životinja. Na primer, za usmrćivanje bez "opravdanog razloga" propisuje se kazna zatvora od tri do pet godina. Pokušaj zlostavljanja ili ubijanja životinje ubuduće će takođe biti kažnjiv, a kazna će dostići 50.000 evra.

Krave i ovce na ispaši
MONDO/Stefan Stojanović 

Hubertus Beringmeier, predsednik Udruženja nemačkih poljoprivrednika (DBV) rekao je da predlozi savezne vlade "nisu baš praktični i potrebno ih je preispitati". Ocenio je da u području svinjogojstva ovaj zakon ne služi zaštiti već promoviše patnju životinja.

Smatra da će poljoprivrednici biti opterećeni dodatnim birokratskim teretom bez ikakvih dodatnih pogodnosti za zaštitu životinja.

“Skroz je nepodnošljivo kako se ljudi u Berlinu ponašaju nerealno i dvolično", rekao je i generalni direktor Interesne grupe uzgajivača svinja Nemačke (ISN), dr Torsten Stak. Prema njemu je nacrt "birokratsko čudovište bez učinka na dobrobit životinja".

Oštre kritike stižu i iz udruženja za zaštitu životinja koje ih vide kao lenji kompromis i prozivaju ministra da je, između ostalog, ponovo sprečio prestanak vezivanja stoke.

“Zakon o zaštiti životinja mora štititi životinje, a ne pokvareni koalicijski mir”, poručio je Tomas Šroder, predsednik nemačkog Udruženja za dobrobit životinja.

(EUpravo Zato/New York Times/Agroklub)