Turisti koji koriste obilaznicu oko Soluna kako bi stigli do letovališta u Grčkoj treba da budu spremni na veće gužve i duže putovanje. Razlog tome je veliki projekat izgradnje autoputa pod nazivom "Flyover" zbog kojeg se očekuju povremene gužve i zastoji na obilaznici oko Soluna. 

Pored toga, neophodno je i znati da su u Grčkoj od 1. juna stupila na snagu i nova pravila u vezi sa električnim automobilima i taksama.

Kada projekat bude završen, put od Evzonija do aerodroma i Halkidikija će biti mnogo lakši i brži.

Kako da izbegnete gužvu zbog radova na obilaznici Soluna?

Turisti koji dolaze iz Srbije koriste obilaznicu oko Soluna ne samo za putovanje do Halkidikija, već i kada putuju do drugih popularnih destinacija kao što su Tasos, Stavros, i Asprovalta. Obilaznica omogućava lakši i brži pristup ovim mestima, izbegavajući gužve u centru Soluna.

Da biste izbegli gužvu na putu do Halkidikija, posebno tokom letnje sezone kada je priliv turista najveći, razmotrite sledeće preporuke:

Kojim putem ići kako bi se izbegle gužve na obilaznici oko Soluna?

Iako je glavni put prema Halkidikiju najbrži i najdirektniji pristup, razmotrite alternativne rute koje mogu biti manje prometne.

Alternativne rute:

1. Ukoliko putujete do Tasosa, najbolje je da putujete preko Bugarske. Smatramo da je put do Tasosa preko Bugarske bolja opcija ne samo zbog radova u Solunu nego inače. Preko Bugarske do Tasosa ćete zaobići pomenute gužve i stići brže. Pročitajte više inforamcija o putovanju do Tasosa preko Bugarske klikom na link: Put kolima do Tasosa preko Bugarske

2. Kao alternativa solunskoj obilaznici, preporučuje se korišćenje puteva kroz industrijsku zonu i gradsko jezgro, kroz ulice Egnatia ili Avenije Nikis (ulica uz obalu). Ova ruta, koja je već popularna među turistima na putu ka Halkidikiju ljubiteljima Soluna može biti i prijatnija. Možete iskoristiti priliku da napravite pauzu u Solunu.

Dobra je vest da su završeni radovi u ulici Egnatia i da su sada sve saobraćajne trake dostupne, a policija je pojačala prisustvo i sprovodi zabranu parkiranja u ulicama Egnatia, Tsimiski i Nikis radi boljeg protoka saobraćaja.

3. Uvek možete koristiti granični prelaz Dojran i tako zaobići potpuno Solun.

Koje vreme je najbolje da se izbegnu gužve na obilaznici Soluna?

Putujte van špica: izbegnite putovanje obilaznicom ali i gradom između 7 i 10,30 ujutru i od 3 do 5 popodne. Ako je moguće, izbegavajte putovanje tokom vikenda ili praznika ujutru oko 10, kada su gužve najveće jer tada veliki broj građana Soluna odlazi na dnevne izlete na plaže.

Putovanje radnim danom, kao i vikendom, posebno rano ujutru (pre 7 po grčkom vremenu ili kasno popodne posle 19h), može značajno smanjiti vreme provedeno u gužvi.

Kako da znam kada i gde je zastoj na obilaznici (Flyover)?

Pratite uživo: Ministarstvo infrastrukture je napravilo platformu Flyover Real Time na kojoj može da se prati saobraćaj na obilaznici oko Soluna uživo. Istovremeno, daje informacije koliko vremena treba da se stigne iz zapadnog dela grada u istočni preko obilaznice, preko Egnatije i preko bulevara Megalou Aleksandrou, pored mora. I obrnuto, iz istočnog u zapadni deo grada, preko obilaznice, Egnatije i preko V. Olgas i Tsimiski. Platforma je za sada samo na grčkom, ali nadamo se da će biti prevedena i na engleski do početka leta.

Pristupite platformi klikom ovde: Flyover Real Time

Platforma je jednostavna za snalaženje, pa je dovoljno da znate da:

  • Crvena tabela predstavlja imena saobraćajnica: Periferiaki, Egnatia, Paraliaki (Avenija Nikis, ulica uz more)
  • Plava tabela prestavlja vreme prolaska u minutima
  • Zelena tabela: brzina kojom vozila u tom trenutku prolaze (km/h)

Koristite tehnologiju: Upotrebite navigacione aplikacije koje nude opcije alternativnih puteva i mogu u realnom vremenu ažurirati informacije o gužvama. Aplikacije poput Google Maps, Waze ili sličnih, mogu vam pružiti informacije u realnom vremenu o gužvama na putevima i predložiti najbrže rute do vaše destinacije.

Dodatni savet je da, ako možete, planirate putovanje unapred. Vodite računa da ne rezervišete smeštaj sa početnim danom u petak i subotu i završnim danom u nedelju, kao i tokom praznika jer su tada najveće gužve. Savetujemo vam i da, ukoliko ste u mogućnosti, izbegnete letovanje u drugoj polovini jula i do 18. avgusta. Na taj način ćete izbeći gužve na granici i na putu do letovališta.

Šta je projekat Flyover i šta obuhvata?

Projekat poznat kao "Flyover", pokrenut je kao ambiciozna inicijativa da se ublaži hronični problem saobraćajnih gužvi u Solunu. Ovaj projekat obuhvata izgradnju nadzemnog puta dužine 13 kilometara, uključujući 9 različitih nivoa raskrsnica, 4 kilometra kontinuiranog mosta, 8 novih mostova i 3 tunela. Cilj je da se omogući brži i sigurniji prolaz vozila, poboljša pristup aerodromu, južnom Solunu i Halkidikiju, i da se smanji broj saobraćajnih nesreća koje su česte na postojećim putevima.

Ukupna vrednost projekta iznosi 478 miliona evra i plan je da izgradnja traje 4 godine. Očekuje se da će "Flyover" moći da opsluži 10.000 vozila po satu u svakom pravcu, čime će se znatno smanjiti saobraćajne gužve u gradu.

(EUpravo zato/ Nikana.gr)