Surfovanje je postalo olimpijski sport pre tri godine u Tokiju, a ljubitelji visokih talasa mogu da uživaju u magičnim prizorima i ove godine.

Međutim, kako se Olimpijske igre održavaju u Parizu, mnogi su se sa pravom pitali gde je Francuska organizovala takmičenje u surfovanju kada na Mediteranu, recimo, nema takvih talasa.

Talasi se formiraju kada oluje, nastale veoma daleko, uzburkaju okean. Obično taj proces traje postepeno, ali je u mestu Teahupo'o, na Tahitiju, svaki detalj doveden do ekstrema.

Upravo se tamo surferi nadmeću u okviru Olimpijskih igara u Parizu iako se nalaze 16.000 kilometara dalje od francuske prestonice.

Monstruozni talasi nastaju zahvaljujući snažnim olujama u Antarktiku pre nego što pređu hiljade kilometara sa otvorenog mora sve do koralnih grebena. Tada možemo da vidimo kako formiraju oblike, nalik na tube, a mogu da ih ukrote samo najbolji surferi na svetu.

"Petlja koju imate možda može da pomogne na nekim većim događajima, ali ovde može da vas ubije. Za ukroćivanje ovakvih talasa je potrebna finesa", opisao je trener surfovanja Džejson Bort.

teahupo'o je mesto poznato po surfovanju
Youtube/FRANCE 24 English Teahupo'o je mesto poznato po surfovanju i divnoj prirodi

Teahupo'o, što bi na tahićanskom jeziku značilo "gomila glava", veoma je živopisno mesto koje svake godine ugosti veliki broj surfera.

"Ne postoji mesto poput ovog. Voda je topla i izuzetno čista. Možete da vidite korale i ribe", rekao je fotograf Tim Mekena koji 35 godina fotografiše svetske surfere.

Divna priroda i talasi koji se stvaraju u savršenim oblicima nisu jedini razlog zbog čega je selo sa 1.455 stanovnika izabrano da ugosti 48 olimpijskih takmičara.

Zašto se surfuje na Tahitiju tokom OI u Parizu?

Odgovor je jednostavan - Francuska Polinezija je deo Francuske, a istovremeno i dom najboljim talasima na svetu.

Kako prenosi Al Džazira, duži odgovor je mnogo zanimljiviji.

I sama Francuska tokom zime može da iskusi fantastične talase nadomak Osagora na jugozapadu zemlje, međutim leti je voda sasvim mirna.

Surfovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju je bilo organizovano u prilično turobnim uslovima, pa organizatori nisu želeli da se to ponovi. U ovom slučaju, francuske prekomorske teritorije su mogle da se pohvale sjajnim talasima.

"Najbolji olimpijski talas bi najverovatnije mogao da se uhvati kod ostrva Reunion", objasnio je Mekena. Surferi bi tu morali da koriste i burad i izvode različite manevre, ali Reunion je takođe poznat i po velikom broju ajkula - od 2011. do 2019. zabeležena su 24 napada, a 11 ljudi je preminulo.

Teahupo'o je samim tim bio mnogo bolja opcija.

Smatra se da su surfovanje izmislili drevni Polinežani koji su ovu veštinu preneli na Havaje, a Evropljani su prvi kontakt sa ovom kulturom imali u 16. veku.

Ipak, prvi pokušaji da se ukrote talasi Teahupo'o-a počeli su 1986. godine kada su se oprobali bodiborderi sa Havaja Majk Stjuart i Ben Severson. (Bodiborderi ne moraju da stanu na noge dok se kreću na dasci).

Svetska surferska liga je 1997. uvrstila ovu lokaciju na Tahitiju na mapu takmičenja.

Talasi u ovoj oblasti mogu da dostignu visinu i do četiri metra.

Šta je "francusko" u Francuskoj Polineziji?

Francuzi nisu bili prvi Evropljani koji su želeli da steknu kontrolu nad narodima Tahitija. Španci i Britanci su pokušali, ali je teritorija od 1842. pod francuskom vlašću.

"Mi glasamo na tahićanskim, francuskim i evropskim izborima", rekao je Mekena koji i sam tamo živi.

Politička situacija je ipak mirnija nego na Novoj Kaledoniji.

Odluka da se surfovanje organizuje u okviru OI je moglo da bude još kontroverznije da se nisu i lokalni surferi kvalifikovali.

Kvalifikacije nisu jednostavne, a svaka zemlja može da pošalje dva muškarca i dve žene.

Iako imaju samo 280.000 stanovnika, Kauli Vast i Vahin Fijero su uspeli da se kvalifikuju za OI.

Prvo se mislilo da će lokalne vlasti izgraditi aluminijumsku kulu za sudije, koja ispunjava standarde Olimpijskog komiteta za zdravlje i bezbednost. Međutim, neka vodeća imena surfovanja su pokrenula peticiju tvrdeći da je to loša ideja jer bi kula mogla da nanese nepopravljivu štetu grebenu, pa su pozvali da bude izgrađena od drveta.

Talasi su na 15 minuta veslanja od kopna, tako da je sudijama potrebna baza u blizini, a konstrukcije će biti privremene i biće uklonjene čim se takmičenje završi.

(EUpravo Zato/Al Jazeera)