Postoji razlog zbog koga je čuveni spomenik, Ajfelov toranj, sinonim za Pariz visok je, interesantan i ima bogatu istoriju. Međutim, iznenadiće vas da Parižani nisu oduvek bili tako oduševljeni spomenikom, jer su smatrali da narušava izgled gradske strukture.

Sada su, čini se, itekako ponosni, s obzirom na to da su organizatori Olimpijskih igara 2024. predstavili su odličja u koja su ugrađeni šestougaoni žetoni iskovani od gvožđa sa čuvene turističke atrakcije. To znači da medalje za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. u Parizu u sebi imaju metal izvađen sa Ajfelovog tornja!

Evo nekoliko zanimljivosti o Ajfelovom tornju koje možda niste znali.

1. Izgrađen je 1889. godine za obeležavanje stogodišnjice od Francuske revolucije. Bio je deo Pariske izložbe, odnosno Svetskog sajma. Više od 100 umetnika je predalo svoj dizajn, a pobednički je bio od arhitektonske firme čiji je vlasnik bio Gustav Ajfel.

2. Gustav Ajfel nije zapravo dizajnirao toranj. Jedan od inženjera, Moris Keclin je osmislio koncept, ali očigledno nije dobio odgovarajuće priznanje.

3. Ajfelova kula ima oblik vitke piramide sa četiri rešetkasta nosača koja se uzdiže na 324 metra. Metal se na suncu širi, pa kula u toplijem delu godine naraste i do 15 centimetara, a u hladnijim mesecima se skuplja.

4. Kula se sastoji iz tri dela, prvi deo je visok 57 metara, drugi je visok 115 metara, a treći je visok 276 metara.

5. Ako bi se Ajfelova kula uporedila sa prosečnom zgradom, imala bi 75 spratova, ne računajući 21 metar visoku antenu na njenom vrhu.

6. Za izgradnju je bilo potrebno 2 godine, 2 meseca i pet dana i grupa od 300 radnika.

7. Plan je bio da se posle 20 godina sruši. Na kraju je grad odlučio da ga zadrži jer je značajna radiotelevizijska stanica, a ne zbog toga što je prelepa, svetski poznata znamenitost ili slično.

8. Širom sveta postoji pedesetak replika ovog divnog arhitektonskog zdanja, a najupečatljivije kopije su u Las Vegasu, Tokiju i kineskom gradu Šenžen.

9. Tokom 41 godine, toranj je bio najviši na svetu, sve do izgradnje Krajslerove zgrade u Njujorku 1930. godine.

10. Na trećem spratu se nalazi jedan stan. Originalno je bio namenjen za Gustava Ajfela, kao njegove privatne odaje, ali danas svi posetioci mogu da uđu i da uživaju u pogledu.

(JA/EUpravo zato)