Prema podacima, pred Olimpijske igre, Grad svetlosti je pripremio oko 280.000 soba, međutim, mnoge od njih neće dočekati goste.

Prevashodno astronomske cene, hotelijeri su u međuvremenu spustili, ali očigledno nedovoljno.

Primera radi, tokom Olimpijade u Londonu smeštajni kapaciteti su bili popunjeni 90 odsto, što je za francusku prestonicu u ovom trenutku nezamislivo.

Posetom nisu zadovoljni ni ugostitelji.

Ruta koja bila rezervisana za defile sportista, ponovo je prohodna za brodove. Otvoreni su mostovi, ali ne i restorani koji su bili ograđeni zbog ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

"Ne otvaramo ni danas. Teško je, jer smo bili zatvoreni cele nedelje zbog mera bezbednosti, trpimo velike gubitke, ali razumemo, početak Olimpijskih igara je bio istorijski momenat", kaže Zoi, menadžerka reorana na Seni.

Tokom ceremonije otvaranja OI, koji je zasigurno jedan od najvećih sportskih spektakla na planeti, Pariz je očekivao 15 miliona turista, što je i opravdano za grad koji se smatra turističkom destinacijom broj jedan na svetu.

S druge strane, prvi dani Olimpijskih igara pokazuju da je ovaj cilj nedostižan.

Cene gradskog prevoza u Parizu se dvostruko skuplje, cene smeštaja dostigle rekord, a i ugostitelji su zadržali cene, kažu oni sa kojima je razgovarala novinarka RTS-a.

Jedan od turista kaže da je prošle godine rentirao smeštaj sa parkingom za 100 evra po danu, a da to sada nije moguće.

Oni koji su smeštaj ranije rezervisali, imali su sreće, jer su ga platili po redovnoj ceni.

Hotelijeri su razočarani ovom situacijom jer su navikli da tokom leta nemaju praznih kreveta.

Jedan ood hotela u centru Pariza sa pogledom na Trijumfalnu kapiju, gde su cene noćenja od 300 do 600 evra, ne pamti lošiju sezonu, a vlasnici tvrde da nisu dostigli ni polovinu prošlogodišnjeg prihoda.

"Pre Olimpijskih igara se desilo nekoliko stvari. Pre svega, bili su izbori zobg kojih su ljudi mislili da će biti protesta u Parizu pa su se uplašili dolaska. Drugi razlog je taj što su najveće znamenitosti bile odsečene zbog priprema. Ovo je definitvno najteža sezona, ne računajući kovid", kaže Silvi, vlasnica jednog hotela u Parizu.

Frank Delvo, predsednik Unije hotelske industrije, navodi da se u svakom olimpijskom gradu cene se utrostučuju, ali da su u Parizu ispod tog nivoa.

"Vidimo da mnogi gosti otkazuju sobe, pokušavajući da prođu jeftinije", rekao je Delvo.

Groznica koja je vladala pre i za vreme spektakularnog otvaranja OI polako se stišava, takmičenja idu svojim tokom, a ugostiteljima i hotelijerima ostaje da se nadaju da će se situacija za njih popraviti.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)