Olimpijsko selo dočekalo je prve sportiste uoči Letnjih Olimpijskih igara u Parizu. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah bio je prisutan u obilasku sela od skoro 134 hektara u Sen Deniju u Francuskoj.

Očekuje se da će u selu boraviti oko 10.500 sportista iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta i nezavisnog olimpijskog tima sastavljenog od izbeglica širom sveta.

"Konačno smo tu. Bio je to dug put ovih sedam godina, ali je bio veoma koristan. Imamo divno olimpijsko selo i sve što je potrebno za sjajne olimpijske igre je tu. Mesto ne samo da oduzima dah, već je i na najvišem nivou. Osećate kako raste entuzijazam u Francuskoj", rekao je Bah.

Bahu su se pridružili predsednik kompanije osnovane zbog Olimpijskih igara Paris 2024 Toni Estanje i predsednik Koordinacione komisije MOK-a Pjer-Olivije Bekers-Vijejan dok su obilazili selo tokom svoje posete.

EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia, Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia Olimpijsko selo

Olimpijsko selo je stvoreno u saradnji sa zvaničnicima Pariza 2024. koji su se fokusirali na to da igre postanu "najodgovornije i najodrživije igre u istoriji".

Podsetimo, Olimpijske igre počinju 26. jula i trajaće 11. avgusta, a onda će ih smeniti Paraolimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra.

Po završetku Paraolimpijskih igara, selo – koje sadrži 82 zgrade – biće pretvoreno u poslovni prostor za 6.000 radnika i stanove za smeštaj još 6.000 ljudi, ranije su rekli organizatori.

Ovo će biti ekološki prihvatljiva četvrt u kojoj će biti dve škole, hotel, javni park, marketi i uređene površine za pešake i nemotorna vozila.

Mesto za Olimpijsko selo izabrano je u nadi da će revitalizirati neka od istorijski osiromašenih severnih predgrađa grada.

Selo leži na spoju tri predgrađa: Sen Deni, raznoliko naselje radničke klase koje je dugo povezivano sa kriminalom i nesigurnošću, Sen-Uen koji se brzo gentrifikuje, i Il Sen Deni, ostrvo na reci Seni.

Organizatori kažu da će nakon Olimpijade 32 odsto novih domova u Sen Deniju i Sen Uenu i 48 odsto onih u Il Sen Deniju izgrađenih za Igre biti izdvojeno za javne stanove.

(JA/EUpravo zato)