Naučnici Kraljevskog holandskog instituta za morska istraživanja (NIOZ) su otkrili neoštećeni i potpuno zdrav koralni greben, dugačak oko kilometar, nadomak ostrva Kurasao.

Smešten je na većoj dubini nego ostali poznati korali u Karipskom moru, a slučajno su naišli na njega nakon tri nedelje plovidbe u januaru.

Prema rečima istraživača NIOZ-a Lenarta de Noijera, ovo saznanje nisu ranije saopštili javnosti iz straha da će ljudi otići tamo i oštetiti greben.

De Noijer nije želeo da otkrije tačnu lokaciju.

"Stanje koralnih grebena je generalno loše. Sve je skoro nestalo. Grebeni koji se ne nalaze na velikim dubinama se pogoršavaju zbog zagađenja i zagrevanja vode", kazao je istraživač.

Riba klovn u Velikom koralnom grebenu
David Wall / Alamy / Profimedia U Velikom koralnom grebenu živi ogroman broj životinjskih i biljnih vrsta

Međutim, oni na većim dubinama su za sada i dalje u mnogo boljem stanju.

Struktura korala se menja kako se povećava dubina, a i raznovrsnost vrsta se takođe smanjuje. De Noijer pojašnjava da to ne znači da će korali biti manje živipisnih boja.

"To nije slučaj sa ovim koralom koji se nalazi dublje od 100 metara. Izgleda drugačije, ali je to i dalje koralni greben. Oni koji su veoma beli dobili su tu boju zbog uzbeljivanja", izjavio je naučnik misleći na fenomen koji se javlja u plićim vodama usled povećanja temperature mora.

Za sada nije poznato koliko je veliki novootkriveni koral. Naučnici nemaju jasan plan za dalje istraživanje, ali nastavljaju redovno da obilaze tajnu lokaciju.

Korali su veoma važni jer bi njihovim nestankom Zemlja ostala bez čitavih ekosistema.

(EUpravo Zato/NL Times)