U Parizu, domaćinu Olimpijskih igara se ove nedelje očekuju temperature od 35 stepeni Celzijusa i visoka vlažnost vazduha.

Francuska meteorološka agencija izdala je u utorak "žuto upozorenje" na toplotne talase i oluje nakon što je u nedelju počelo sve toplije vreme.

To je drugi od četiri talasa sa visokim temperaturama koje su prognozirali meteorolozi.

Upozorenje Meteo-France savetuje ljudima da "budu pažljivi" kada se bave sportom ili bilo kojom fizičkom aktivnošću na otvorenom.

S obzirom na to da se većina takmičenja održava u gradu ili oko njega, visoke temperature verovatno brinu sportiste koji se takmiče na otvorenom tokom ove nedelje.

U narednih nekoliko dana to su odbojka na pesku kod Ajfelovog tornja, polufinale ženskog ragbija na Stade de France i BMKS kvalifikacije slobodnim stilom na Place de Concorde.

Nakon što su brojni takmičari pretrpeli posledice po zdravlje zbog vrućine na poslednjim Olimpijskim igrama u Tokiju, sportisti su pozvali organizatore da se pripreme za visoke temperature kako im zdravlje ne bi bilo ugroženo.

Šta se dogodilo u Tokiju?

Olimpijske igre u Tokiju 2021. bile su poznate kao "najtoplije u istoriji" sa temperaturama koje su se popele iznad 34 stepena Celzijusa i vlažnošću vazduha koja je povremeno dostizala skoro 70 odsto. To je dovelo do ozbiljnih zdravstvenih rizika za takmičare.

Takozvana temperatura vlažnog termometra uzima u obzir i toplotu i vlažnost, a očitavanje od 35C ili više se smatra fatalnim za ljude ako su izloženi duže od šest sati. Kada vlažnost dostigne 100 posto, znoj prestaje da isparava, što znači da telo ne može da se ohladi. Ako je osoba izložena ovim uslovima tokom dužeg perioda, to može biti i smrtonosno.

U Tokiju su maratonci viđeni kako povraćaju i padaju u nesvest dok su prelazili ciljnu liniju, dok je ruski teniser Daniil Medvedev postavio pitanje ko će preuzeti odgovornost ako pogine na vrućini. Neki takmičari su sa terena odvođeni u invalidskim kolicima ili na nosilima.

Prema studiji iz British Medical Journal-a, oko 1 od 100 olimpijskih sportista je tokom Igara patio od bolesti uzrokovanih vrućinom.

Pariz se takođe suočava sa ekstremnom vrućinom, a svet je nedavno zabeležio najtopliji dan ikada posle meseci neviđenih temperatura. Stručnjaci kažu da smo sada na "zaista nepoznatoj teritoriji" jer planeta nastavlja da se zagreva.

Pariz je posebno podložan visokim temperaturama i u EVropi ima najveći rizik od smrti uzrokovane toplotom, pokazalo je istraživanje iz 2023.

U odnosu na 1924. godinu, kada je poslednji put bio domaćin Igara, zbog klimatskih promena je zabeležen porast temperature za oko 3,1 stepeni C u ovo doba godine.

Nakon što je 2023. bilo jedno od najtoplijih leta u Francuskoj, organizatori Olimpijade su rešeni da izbegnu ponavljanje onoga što se dogodilo u Tokiju.

Kako su se organizatori Olimpijade pripremili za vrućinu?

Meteo-France je u stalnom kontaktu sa organizatorima Igara, pružajući ažuriranja u realnom vremenu i upozorenja o vremenskim uslovima. Meteorološka agencija uz Sante Publikue France pojačala je uobičajena upozorenja o vrućini i njenom uticaju na zdravlje.

Postoje planovi za vanredne situacije za neke sportove i prostore, kao i određena ograničenja kada igra ne može da se nastavi ako se dostignu temperaturni pragovi. Triatlon i maraton počeće rano ujutru da bi se izbegao najtopliji deo dana. Organizatori su procenili rizik za svaki sport, napravili su kalendar događaja imajući na umu ove specifične probleme.

Međutim, vrućina neće biti problem samo za sportiste. Oko 300 dodatnih fontana i česmi postavljeno je širom Pariza kako bi gledaoci mogli da napune svoje flašice. Posetiocima su na raspolaganju i zasenčena područja u hladovini kako bi se sklonili sa sunca.

S druge strane, sportisti se prilagođavaju pa su se na treninzima pripremali za vrućinu, pripremajući se u uslovima najpribližnijim onima kakvi će biti u Prizu.

Organizatori Olimpijade priznaju zabrinutost za klimatizaciju

Timovi su izrazili zabrinutost za Olimpijsko selo nakon što je otkriveno da smeštaj neće imati klimu.

Selo je dizajnirano da koristi geotermalni sistem koji se hladi vodom uzetom iz dubokog podzemlja. Ovaj sistem održava temperaturu u prostorijama za najmanje 6C nižim od one napolju i mnogo je ekološki prihvatljiviji od klima uređaja.

Nakon reakcije timova, organizatori su najavili da će timovi moći da dobiju prenosive rashladne uređaje u svojim sobama.

Kompromis je podrazumevao da timovi mogu o svom trošku da naruče prenosive klima-uređaje koje će biti instalirane u sobama njihovih sportista za vreme trajanja Igara. Selo ima ukupno oko 7.000 soba i ugostiće oko 10.000 olimpijaca u narednom periodu.

Početkom jula zamenik direktora Olimpijskog sela Avgustin Tran Van Čau preneo je medijima da je naručeno oko 2.500 klima uređaja.

Timovi koji su doneli sopstvene klima uređaje su Japan, koji je instalirao napredne sisteme za hlađenje, kontrolu vlage i prečišćavanje, kao i SAD, Velika Britanija, Australija, Danska, Kanada, Grčka i Italija.

Ostaje da se vidi kako će se ove ekipe plasirati na tabeli i koliko će im ovo pomoći da dođu do boljih rezultata.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)