Izvršno telo Evropske unije, Evropska komisija, predložila je otvaranje pregovora sa Velikom Britanijom kako bi se mladima od 18 do 30 godina ponovo omogućila mobilnost koju su uživali pre Bregzita, što predstavlja značajni ustupak.

Saopšteno je da će se tražiti odobrenje od pojedinačnih lidera EU za započinjanje pregovora, što bi delimično moglo da eliminiše jedan od najkontroverznijih elemenata Bregzita, blokadu prava na život u zemljama EU i orbnuto. Ipak, i to će biti na ograničeni period i uz uslove.

"Sigurno postoje teme o kojima možemo bliže da razgovaramo. Tema mobilnosti mladih je u interesu obe strane, jer što više bude kretanja mladih s obe strane Lamanša, to će biti veća verovatnoća za dobre odnose jer će pripadnici sledeće generacije dobro poznavati jedni druge", rekla je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Prema predviđenom sporazumu, državljani EU i Velike Britanije starosti od 18 do 30 godina mogli bi da ostanu do četiri godine u zemlji odredišta, saopštila je Evropska komisija u detaljnom saopštenju.

Ako to bude dogovoreno, viza za program mobilnosti mladih biće izdata u zemljama koje učestvuju, uz moguće uslove kao što su obavezno zdravstveno osiguranje i dokaz o dovoljnim sredstvima za izdržavanje, što je karakteristika drugih programa mobilnosti širom sveta.

"Cilj bi bio olakšati razmenu mladih, čineći putovanje, rad i život mladim građanima EU lakšim u Velikoj Britaniji, kao i britanskim građanima u zemljama članicama", istakli su iz Komisije.

Prekretnica

Odluka EK, koja je ranije bila žestoko protiv otvaranja bilo kakvih ustupaka Velikoj Britaniji, smatra se prekretnicom u odnosima između UK i EU.

Predlog za otvaranje pregovora prvo moraju prihvatiti lideri EU.

Izvori kažu da bi prva prilika mogla da se pojavi u maju na sastanku ministara opšteg poslovanja. Ako bude odobreno, to bi značilo da milioni mladih ljudi mogu doći u Veliku Britaniju da popune prazninu koju je ostavio Bregzit u sektoru ugostiteljstva, ali i na univerzitetima.

To bi značilo da bi sezonski poslovi, od rada u restoranima do poslova u ski centrima, ponovo bili dostupni mladim Britancima u zemljama EU. Takođe bi moglo olakšati britanskim i EU univerzitetima da regrutuju istraživače, posebno one koji su uključeni u program Horizon Europe.

Prema programu, takođe je predviđeno da se sistem plaćanja školarine za studente iz inostranstva obnovi u oba smera, što bi značilo kraj velikim naknadama za studente iz inostranstva koje su ponekad iznosile više od 40.000 funti godišnje.

EK je saopštila da je postupila nakon što je Velika Britanija pristupila pojedinačnim državama članicama EU, među kojima je Francusja, kako bi otvorila program mobilnosti mladih.

Ministri Velike Britanije tvrdili su da to ne bi bilo odstupanje od jednog od ključnih elemenata Bregzita, prestanka slobodnog kretanja za britanske građane. Oni tvrde da Francuska već ima takav sporazum sa Kanadom, a Australija sličan sporazum sa Velikom Britanijom, i da bi to bio dobar način za podsticanje kulturne razmene za buduće generacije.

(JA/EUpravo zato)