Istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti, pokazalo je da je uprkos brojnim izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela da očuva stabilnost, ali i da poveća prihode i broj zaposlenih.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije istakao je da godišnji izveštaj pokazuje da je u 2023. godini 15 najuspešnijih gejming kompanija prihodovalo 175 miliona evra.

On je takođe podvukao da 57% kompanija razvija originalne proizvode, kao i da su igre proizvedene u Srbiji kupljene ili preuzete više od sto miliona puta.

"Velike geostrateške promene pozitivno utiču na gejming industriju koja je važna spona između kreativnih, društvenih i tehničkih nauka. Gejming je perspektivna industrija, podržali smo nastup naših gejmera u Kelnu prošle godine i zadržaćemo taj kontinuitet i ove godine", kazao je Vesović.

On je dodao da je sa Asocijacijom potpisan i Sporazum kao potvrda i ozvaničenje bliske i uspešne saradnje.

Najznačajnija promena u odnosu na 2022. je izvanredan rast zaposlenih

Taj rast izražen u procentima je od čak 98%, što dovodi do procene da 4.300 gejming profesionalaca radi u Srbiji.

Ovaj rast može da se objasni velikim brojem gejming profesionalaca i njihovih porodica koje su se preselile u Srbiju iz Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Neke od vodećih globalnih kompanija, poput Wargaming-a, Playrix-a i Sperasoft-a, sada imaju svoja najveća predstavništva upravo u Srbiji, pa se očekuje da će ovakav upliv znanja i iskustva značajno uticati na domaću gejming industriju.

U ovoj godini planirano otvaranje čak 475 novih pozicija, a pohvalan je podatak da 28% zaposlenih u industriji čine žene.

"Najviše nas raduje što u industriji koja se percipira kao muška radi čak 28% žena, a čak polovinu svih timova takođe vode žene, što je trend koji opstaje godinama unazad. Statistika pokazuje da osim Beograda, kao glavni razvojni centri istupaju i Novi Sad i Niš, a top tri oblasti po broju zaposlenih u industriji su programiranje, umetnička zanimanja i kontrola kvaliteta. U saradnji sa timom PwC Srbija urađena je analiza prihoda i drugih informacija o performansama najvećih gejming kompanija na našem tržištu",  navela je izvršna menadžerka Asocijacije, Kristina Janković Obućina.

Najčešće navođeni izazovi bili su nedostatak finansijskih mogućnosti, visoki porezi i složene birokratske procedure, ali uprkos ovim preprekama, većina kompanija i studija nastavila je da ostvaruje uspeh kroz direktnu prodaju.

Video-igre koje nastaju u Srbiji dovoljno uspešne da obezbede nezavisnost studija, širenje timova i rad na novim projektima, čime nastavlja da se dokazuje da je gejming jedan od obećavajućih sektora domaćeg inovacionog ekosistema.

"Ovaj izveštaj je naš način da svim relevantnim akterima u gejming industriji, stejkholderima, donosiocima odluka i široj javnosti na jednom mestu prikažemo gde se ekosistem trenutno nalazi, naglašavajući istovremeno njegov ogroman potencijal", rekao je Mihajlo Jovanović-Džaril, direktor Asocijacija industrije video igara Srbije.

On je dodao da od 2017. godine do danas domaća gejming industrija beleži kontinuiran rast i razvoj, što je naročito značajno imajući u vidu da je 2023. godinu obeležila globalna nestabilnost u mnogim industrijama, pa tako i u gejmingu.

"Srbija je ipak ostala izuzetak kada je reč o većim gašenjima studija ili projekata", poručio je on.

(M.A./EUpravo zato)