Kakao sadrži druge vredne sastojke koji su do sada nedovoljno iskorišćeni, kažu istraživači.

Naučnici u Švajcarskoj su izmislili način da čokoladu učine zdravijom i održivijom.

U pravljenju ove nove poslastice nisu učestvovali Vili Vonka, čokoladne reke ili magične gume - jednostavno, ovo je svež pogled na ceo plod kakaoa.

Obično se za naše čokoladice ekstrahuju samo zrna kakaoa i pulpa. Ali istraživači sa ETH Cirih saveznog tehnološkog instituta otkrili su da se ljuska mahune kakaa takođe može koristiti kao zamena za granulirani šećer.

Njihov novi recept uključuje uzimanje onoga što je poznato kao endokarp, unutrašnjeg sloja ljuske voća, i mešanje sa nekim od pulpe koja okružuje pasulj da bi se napravio slatki žele od kakaoa.

„To znači da farmeri ne samo da mogu da prodaju pasulj, već i da osuše sok iz pulpe i endokarpa, samelju ga u prah i prodaju i to", objašnjava Kim Mišra, vodeći autor studije objavljene u časopisu Nature

„Ovo bi im omogućilo da ostvare prihod po tri osnova. Ujedno, maksimalnom iskoristljivošću ploda kakaoa, to čini proizvodnju održivijom", dodaje on.

Kako se tačno pravi nova švajcarska čokolada?

Kada imate posla sa tako poželjnom hranom kao što je čokolada, jasno je da se radi o vrlo prihvatljivoj zameni sirovine.

Pronalaženje savršenog recepta uključivalo je mnogo pokušaja i mnogo grešaka naučnika u laboratoriji, koji su radili sa start-up firmom Koa i švajcarskim proizvođačem čokolade Felchlin.

Previše voćnog soka iz pulpe činilo je čokoladu grudvastom, a premalo je rezultiralo nedovoljno slatkim ukusom.

Otkrili su da proizvod može da sadrži do 20 odsto kakao gela, što je u poređenju sa slatkoćom konvencionalne čokolade sa oko 5 do 10 odsto dodatog šećera. Obična crna čokolada može da sadrži oko 40 odsto šećera u prahu.

Nova čokolada od kakaoa je zdravija za nas, tvrde istraživači, jer ima veći sadržaj vlakana i smanjen procenat zasićenih masti.

Zašto je novi recept za čokoladu održiviji?

„Procena životnog ciklusa od kolevke do fabrike pokazuje da bi proizvodnja ove čokolade na veliko, mogla da smanji korišćenje zemljišta i potencijal globalnog zagrevanja u poređenju sa prosečnom evropskom proizvodnjom crne čokolade", pišu istraživači.

Promena korišćenja obradivog poljoprivrednog zemljišta je odgovorna za preko 70 odsto uticaja na životnu sredinu za sve čokolade, objašnjavaju oni. Dakle, korišćenjem manje kakao zrna, a samim tim i manje zemlje, laboratorijska čokolada je povezana sa manjim „uticajima na farmu".

Zahteva više obrade od prosečne evropske šipke - sa zagrevanjem praha endokarpa odgovornog za većinu ovih „fabričkih udara". Ali sve u svemu, kreacija čokolade od kakao voća ima lakši ugljenični otisak.

Nova formulacija deluje povoljnije na životnu sredinu i na druge načine, jer koristi deo mahune kakaoa koji bi inače otišao u otpad.

Ostala je samo ljuska koja se tradicionalno koristi kao gorivo ili materijal za kompostiranje.

Dovođenjem endokarpa u jednačinu, mali farmeri su takođe u mogućnosti da diverzifikuju svoju ponudu proizvoda i povećaju svoj prihod.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)