Iznos od 100 evra koje dobiju od vlade, 18-godišnjaci u obavezi su da potroše na kulturne aktivnosti po svom izboru, uključujući posete muzejima, filmove, pozorišta i koncerte.

Novac mogu da potroše i na predmete, ali oni moraju da budu vezani za kulturu - poput ploča i knjiga, pa čak i na muzičke instrumente. Još jedan od uslova je da novac mora da se potroši "lokalno", što isključuje kulutrne aktivnost van Nemačke.

Savezna vlada je program uvela 2023. godine sa budžetom od 200 evra. Od početka 2024. "KulturPass" vredi 100 evra.

Državna ministarka kulture Klaudija Rot istakla je da se nada da će se program proširiti čitavom Evropom.

"Oduševljeni smo uspehom 'Kulturpass-a'. Na početku projekta, 2023. godine, preko 285.000 mladih se prijavilo za 'Kulturpass' za manje od 6 meseci i oni su to odlično iskoristili. 'Kulturpass' dovodi mlade ljude u knjižare i bioskopske sale, na koncerte i festivale, u pozorište i operu, u muzeje, prodavnice ploča i muzičke prodavnice. Naš kulturni sektor je takođe imao koristi od 'Kulturpass-a' nakon teškog perioda koronavirusa, što pokazuje ukupan promet od preko 23,5 miliona evra u svim oblastima sektora. To znači da smo dostigli naša dva najvažnija cilja: da podstaknemo kulturnu industriju i inspirišemo mlade ljude o našem bogatom i raznolikom kulturnom životu", rekla je Rot u intervjuu za nemački medij deutschland.de.

Uslovi za dobijanje ove "kulturne propusnice" su proslavljanje 18. rođendana u 2024. godini; i da su registrovani državljani Nemačke.

"Njegova najveća snaga je u tome što stvara direktnu vezu između mladih ljudi i kulturnih provajdera. 'Kulturpass' pruža provajderima odličnu priliku da privuku novu mladu publiku i izgrade trajni odnos sa njima. A upravo to se dešava vrlo često, kako govore mnoge knjižare i bioskopi", ističe nemačka ministarka kulture.

Poklon za punoletstvo

Kada je najavila ovaj potez krajem 2022. godine, Rot je opisala vaučer kao "ekvivalent rođendanskog poklona" za one koji će napuniti 18 godina 2023.

"'Kulturpass' je odlična prilika za osamnaestogodišnjake da na najbolji način iskoriste bogat i raznolik kulturni život u našoj zemlji", rekla je tada Rot nemačkoj novinskoj agenciji dpa i dodala da je važno ponuditi ovo "18-godišnjacima današnjice i time ih osvojiti na duži rok".

Kada su planovi prvi put objavljeni, neki kritičari su se plašili da bi novac mogao da donese profit internet gigantima, sve dok nije postalo jasno da će veliki onlajn prodavci kao što je Amazon, servisi za strimovanje kao što je Netfliks ili muzičke platforme poput Spotifaja, biti isključeni iz "KulturPass-a".

Ponuđači "kulturnih usluga" moraju da se registruju da bi bili deo ove kampanje. 

Inspirisani drugim evropskim modelima

Ova nemačka kampanja sledi primer nekoliko drugih evropskih zemalja.

Italija je 2016. godine pokrenula "18app", koja je 18-godišnjacima nudila 500 evra za kulturne aktivnosti, što su mnogi videli kao uspeh. Ali desničarska populistička premijerka Đorđa Meloni zapretila je da će ukinuti aplikaciju. Najavila je nove kampanje zasnovane na "zaslugama" i porodičnim prihodima, ali popularnost aplikacije "18app" otežavala je njeno ukidanje - i svaka promena je sada odložena do 2024.

Francuska je pokrenula program u kojem je 300 evra podeljeno 18-godišnjacima 2021. Ovaj program je omogućio francuskim mladima da potroše vaučer na kulturne aktivnosti, kao i na francuske platforme za striming, muzičke instrumente i knjige. Ipak, veliku frustraciju francuskih autora klasične umetnosti i kulture, prema Njujork Tajmsu, 75 odsto kupovina u 2021. godini odnosilo se na knjige, od čega su dve trećine bile japanske strip mange.

Španija, koja je pokrenula sopstveni program prema koje je mladima deljeno od 400 evra 2022. godine, pokušala je da pronađe kompromis postavljajući gornju granicu koliko se može potrošiti na svaku vrstu usluge. Na primer, samo 100 evra je moglo da se potroši na fizičke objekte (knjige, ploče, stripovi) i samo 200 evra na karte za događaje uživo.

Kakva je budućnost projekta?

Budžet za "kulturnu propusnicu" u Nemačkoj prošle godine iznosio je 200 evra, a ove godine je cifra prepolovljena, pa će tako mladi za 18. rođendan od savezne vlade dobijati po 100 evra.

Ministarka kulture u Nemačkoj govorila je o budućnosti projekta.

"Produženje 'Kulturpass' šeme je odlična i važna vest za kulturni sektor i sve koji ove godine napune 18 godina. Međutim, imajući u vidu stanje budžeta u celini, obezbeđivanje produženja zahtevalo je ogroman napor svih uključenih. Zbog toga je budžet za rođene 2006. godine određen na 100 evra. Ja i moj resor ćemo učiniti sve što možemo da obezbedimo da 'Kulturpass' bude nastavljen u ovom obliku u godinama koje dolaze", istakla je Rot.

(JA/EUpravo zato)