Prema tvrdnji nezavisnog instituta Ember, zahvaljujući ovakvom razvoju situacije, odsad će se smanjivati ukupne emisije iz elektroenergetskog sektora.

U svom novom Globalnom pregledu sektora električne energije, Ember je analizirao podatke iz 215 zemalja o električnoj energiji, uključujući i najsvežije podatke za 2023.godinu za 80 zemalja koje zajedno u svetskoj potražnji za strujom učestvuju sa 92 odsto.

Obnovljivi izvori su dostigli 30 odsto, a to je dosad najveći udeo u proizvodnji. Poređenja radi, oni su iznosili 19 procenata prema podacima iz  2000. godine.

Ostali najvažniji faktori za ovu organizaciju koja okuplja stručnjake jesu skok solara za 23 odsto i povećanje količine struje iz vetra za 9,8 procenata, uz rast od samo 0,8 odsto u učinku postrojenja koja troše fosilna goriva.

Procena stručnjaka je da je prošle godine dostignut pik, vrh krive emisija gasova s efektom staklene bašte u elektroenergetskom sektoru,a to bi značilo da više neće rasti preko te tačke. Da li će se to obistiniti, pokazaće vreme jer su to tvrdili i za godinu pre.

Više od polovine obuhvaćenih privreda, njih 118, već u narednih pet godina pokazuje tendenciju pada količine ispuštenih gasova koji pospešuju globalno zagrevanje.

U ovoj grupi zemalja, emisije su u poslednjoj deceniji pale za četvrtinu, dok one čine 43 odsto svetske potražnje za strujom.

Zelena energetska budućnost je stigla

Proizvodnja iz fotonaponskih pogona i vetroparkova nastavila je da raste najbrže. Zajedno su prošle godine dostigli rekordnih 13,4 odsto (3,94 petavat-sati) odnosno jedan i po procentni poen više nego u svetskom elektroenergetskom miksu iz prethodne godine.

Od svih zemalja, Kina je doprinela najviše. Zaslužna je za 51 odsto povećanja učinka solara i takođe zapanjujućih 60 procenata rasta proizvodnje u segmentu vetrofarmi.

Četiri privrede s najvećom ekspanzijom proizvodnje električne energije u solarnim panelima - Kina, Evropska unija, Sjedinjene Države i Brazil, pokrile su 81 odsto rasta zabeleženog 2023. godine, navodi Ember.

Pogled na solarne panele odozgo
onemorepicture / Thorsten Wagner / imago stock&people / Profimedia 

Kada se uračunaju nuklearne elektrane, na niskougljenične tehnologije odlazi 40 procenata proizvodnje struje

Svet je prošle godine iz niskougljeničnih izvora, odnosno kada su u zbiru i nuklearne centrale, dobio skoro 40 procenata struje.

„Zelena energetska budućnost je stigla. Solar, konkretno, ubrzava jače nego što je iko mislio da je moguće. Pad emisija u elektroenergetskom sektoru sada je neizbežan", kazao je direktor Emberovog programa globalnih analiza Dejv Džons.

Zabeležena ekspanzija kapaciteta na čiste izvore je mogla i da 2023. dovede do smanjenja emisija, ali, suše su oborile učinak hidroelektrana na najmanji nivo u prethodnih pet godina pa je međugodišnji pad bio najveći do sada, 88 teravat-sati na 4,21 petavat-sat.

Tako je nastao nevelik manjak u odnosu na rast potražnje i on većim delom pokriven ugljem.

Rast proizvodnje iz solara za 307 teravat-sati ili 23 odsto drugi put je zaredom premašio povećanje u segmentu vetra, koje je iznosilo 206 teravat-sati odnosno 9,8 odsto.

Vetropark, Holandija
Richard Šemík / Panthermedia / Profimedia 

Fotonaponski pogoni su povećali udeo u globalnom elektroenergetskom miksu iz 2022. za 0.9 procentnih poena na 5,5 odsto - 1,63 petavat-sata.

Ipak, vetar je i dalje imao veće učešće u proizvodnji, što je znosilo 7,8 odsto odsnosno 2,3 petavat-sata.

Porast ukupne proizvodnje solarnih elektrana je bio više nego dvostruko veći od električne energije iz uglja, a fotonaponski sistemi su 19. godinu zaredom ostvarili najveći skok.

Iako su ponovo oborili svoje rekorde, apsolutni porast kod vetra i solara je bio neočekivano nizak i čak nešto manji nego 2022. godine.

Ember je istakao da je povećanje proizvodnje vetroelektrana bilo 18 odsto niže nego u prethodnom 12-mesečnom periodu.

Globalna potražnja za strujom se popela 627 teravat-sati na rekordni nivo. Stručnjaci Embera su pritom skrenuli pažnju da je najdrastičniji pad registrovan u SAD (1,4 odsto) i EU (3,4 procenta).

Interesantno je da je munjevit rast potražnje u Kini (6,9 odsto) bio maltene jednak celogodišnjem svetskom povećanju potražnje.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)