Srbija će dobiti novi vetropark koji će se zvati "Pupin" i nalaziće se u jugozapadnom Banatu, na teritoriji opštine Kovačica, između naseljenih mesta Kovačica, Padina i Debeljača.

Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković, direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

 Očekuje se da projekat Pupin počne sa komercijalnim radom u drugoj polovini 2025, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Đedović Handanović je tom prilikom izjavila da je u pitanju drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije sprovedene prošle godine.

"Aukcije su nam pomogle da ostvarimo dva bitna cilja na putu naše energetske tranzicije, a to su da imamo nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije i da proizvedena energija bude po održivim cenama", rekla je ona.

Ministarka je istakla da će sva energija iz vetroparka "Pupin" biti iskorišćena za energetski sistem Srbije.

"Naš plan je da za tri godine ukupno u sistemu premije imamo 1.300 novih megavata kapaciteta. U toku ove godine očekujemo pokretanje novih aukcija, a nadamo se da će to biti kapacitet od 400 megavata i za solarne i za vetroelektrane", rekla je Đedović Handanović, uz napomenu da se očekuje da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine.

Ključna odluka Srbije

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, rekao je da je odluka Srbije da nastavi sa ovakvim akcijama ključna u smislu otključavanja potencijala zemlje za obnovljivu energiju.

"Zadovoljstvo nam je da vidimo da je 'Pupin' prvi projekat koji je dostigao finansijsku vezu i brzo se kreće kroz implementaciju, dokazujući da brzina izvršenja i najbolja praksa u pogledu ekoloških i društvenih standarda mogu ići zajedno. Posvećeni smo da kasnije ove godine podržimo još jednu ovakvu aukciju u Srbiji kako bismo nastavili da ubrzamo zelenu tranziciju u zemlji".

Potpisivanje ugovora za izgradnju novog vetroparka Pupin u Srbiji.
Ustupljena fotografija/EBRD 

Kada bude puštena u rad, vetroparka Pupin će moći da snabdeva čistom, zelenom električnom energijom više od 40.000 domaćinstava, što je ekvivalentno broju domaćinstava u gradu srednje veličine kao što je Zrenjanin. Vetropark će takođe pomoći da se smanji intenzitet ugljenika u energetskom sektoru Srbije i unapredi tranzicija zelene ekonomije. Ugalj i dalje dominira proizvodnjom električne energije u Srbiji, a finansijski paket dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa hitnom potrebom da se udalji od fosilnih goriva kako bi se pomoglo u rešavanju svojih dugoročnih strukturnih energetskih izazova, navodi se u saopštenju EBRD.

O prednostima ovakvih projekata pisali smo ranije.

Milionska investcija

Potpisani su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između kompanija Enlight Renewable Energy i EPS-a, Ugovor o kreditiranju između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-a i Erste banke, kao i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-a, Erste banke i EPS-a.

Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW. Planirani broj radnika variraće u zavisnosti od faze izgradnje – između 50 i 200 angažovanih radnika različitih profila, a nakon puštanja u rad biće angažovano više od 10 stalno zaposlenih radnika.

Investiciona vrednost ovog projekta iznosi približno 100 miliona evra.

Potpisivanju ugovora su, pored Đedović Handanović, Živkovića, Kolanđelija i Vilana, pristustvovali i generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy za Evropu Marko Lipošćak, predsednik Upravnog odbora ove kompanije (putem video-poruke) Jair Serousi i član Izvršnog odbora Erste banke Srbija Nikola Stamenković.

(JA/EUpravo zato.rs)