Ovogodišnji april je najtopliji april u istoriji merenja čime se već 11 meseci zaredom beleže rekordne temperature, objavio je evropski servis za proučavanje klime Kopernikus.

Temperature su bile za 0,67 stepeni više nego u periodu od 1991. do 2020. godine i 0,14 stepeni više nego u aprilu 2016. kada je zabeležen prethodni rekord za ovaj mesec.

Podsetimo, mart je takođe bio najtopliji u istoriji.

Iako je niz od 11 meseci vrućine neobičan, nešto slično se dogodilo u sezoni 2015/2016.

Prosečne temperature u Evropi su u aprilu bile više za 1,49 stepeni u odnosu na prosek iz 1991-2020.

Toplotni talas je posebno pogodio istok Evrope dok je u Islandu, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj bilo hladnije od proseka.

Suša na Balkanu

Veći deo severozapadne, centralne i severoistočne Evrope je zabeležio neobično vlažan april.

Sa druge strane, istok Španije, Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, jug Rusije kao i Island su bili suvlji nego što je uobičajeno za ovaj mesec.

Suša na jugu Evrope već mesecima pravi probleme.

Španska Katalonija je u februaru proglasila vanredno stanje zbog suše, a restrikcije vode su ublažene tek posle nedavnih padavina.

Da li El Ninjo utiče na vrućine?

Stručnjaci ističu da zagrevanje okeana takođe govori o toplom periodu. Na globalnom nivou, površinska temperatura mora u aprilu je bila u proseku 21,04 stepeni što je najviša vrednost zabeležena za taj mesec.

El Ninjo je počeo da slabi, ali su martovske temperature morskog vazduha ipak bile neobično visoke.

Ovaj fenomen ipak ne objašnjava u potpunosti niz visokih temperatura koje doživljavamo proteklih 11 meseci.

"El Ninjo je imao vrhunac početkom godine, a površinske temperature mora u istočnim tropskim delovima Pacifika se vraćaju u neutralnu fazu. Ipak, iako temperaturne varijacije povezane sa El Ninjom dolaze i odlaze, višak energije zarobljen u okeanu i atmosferi će povećavati temperature i vući će ih ka novim rekordima", rekao je direktor Kopernikusa Karlo Buontempo.

(EUpravo Zato/Euronews)