Prema najnovijem Globalnom izveštaju o vetru iz industrijskog trgovinskog udruženja Globalni savet za energiju vetra (GVEC), prošla godina je bila najbolja zabeležena za nove instalacije energije vetra. Svet je 2023. godine instalirao 116 gigavata nove snage vetra.

To je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2022. godinu, što je čini najboljom dosadašnjom godinom za nove projekte vetra.

Kina je predvodila i što se tiče instalacija vetra na moru, ali i na kopnu, a slede SAD, Brazil i Nemačka. Zahvaljujući snažnom rastu u Holandiji, Evropa je takođe imala rekordnu 2023. godinu sa 3,8 gigavata novih kapaciteta vetra na moru. 

U izveštaju se navodi da, iako je rast energije vetra visoko koncentrisan u nekoliko velikih zemalja, neki drugi regioni i nacije su zabeležili rekordan rast. Afrika i Bliski istok instalirali su skoro 1 gigavat snage vetra 2023. godine, što je skoro trostruko više nego prethodne godine.

Autori ovog izveštaja kažu da se svet „kreće u pravom smeru u borbi protiv klimatskih promena", ali upozoravaju da godišnji rast mora biti najmanje 320 gigavata do 2030. da bi se ispunilo obećanje COP28 o utrostručenju obnovljive energije do kraja decenije. 

„Divno je videti rast industrije vetra i ponosni smo što smo postigli novi godišnji rekord", rekao je izvršni direktor GVEC-a Ben Bekvel.

On je dodao da ipak još mnogo toga treba da se uradi da bi se zaista pokrenuo rast.

Koje zemlje se u potpunosti napajaju obnovljivim izvorima energije?

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), sedam zemalja sveta sada proizvodi svu svoju energiju iz obnovljivih izvora.

Više od 99,7 odsto električne energije u Albaniji, Butanu, Etiopiji, Islandu, Nepalu, Paragvaju i Demokratskoj Republici Kongo dolazi iz geotermalne, solarne energije ili energije vetra ili hidroelektrana.

Prema podacima koje je prikupio profesor Univerziteta Stanford Mark Džejkobson, Norveška se približila sa 98,38 odsto svoje energije iz vetra, vode ili sunca.

Još 40 zemalja dobilo je najmanje polovinu električne energije iz obnovljivih izvora 2021. i 2022. godine, uključujući 11 u Evropi.

Drugi, poput Nemačke ili Portugala, sposobni su da rade na 100 posto vetra, vode i sunca u kratkom vremenskom periodu.

Solarna energija bi mogla da pretekne druge obnovljive izvore energije

Iako mnoge od ovih zemalja trenutno koriste veliku količinu hidroenergije ili energije vetra, stručnjaci predviđaju da bi solarna energija mogla da preuzme ulogu glavnog izvora u bliskoj budućnosti. Tehnologija se poboljšala, a troškovi brzo padaju.

Solarna energija je dominirala u proširenju kapaciteta obnovljive energije 2023. godine, čineći 73 procenta ukupnog rasta, a sledi energija vetra sa 24 procenta.

Sada čini 37 odsto ukupnog svetskog kapaciteta obnovljive energije.

Studija Univerziteta Ekseter i Univerzitetskog koledža u Londonu iz 2023. predviđa da će solarna energija dostići „nepovratnu tačku preokreta", postajući primarni izvor energije u svetu do 2050. godine.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)