Nekoliko Švajcarkinja koje su odnele istorijsku pobedu u Evropskom sudu za ljudska prava kažu da su šokirane jer parlament njihove zemlje ne želi da se povinuje sudskoj odluci.

Žene, poznate kao "klimatske seniorke" pred Sudom u Strazburu su tvrdile da švajcarska vlada nije na adekvatan način odgovorila na klimatske promene, posebno u slučajevima toplotnih talasa povezanih sa globalnim zagrevanjem, što je narušilo njihovo pravo na zdravlje i život.

Sud se sa njihovom tužbom složio, i u aprilu je Švajcarskoj naloženo da učini više. Inače, presude ove institucije su obavezujuće za države članice, tako da je to bio pravi presedan.

Klimatski aktivisti su se nadali da će tako signalizirati vlastima da zakoni o ljudskim pravima mogu biti korišćeni i u odbranu građana koji veruju da im nepovoljna klima narušila zdravlje.

Međutim, švajcarski parlament je u sredu glasanjem odbacio presudu, dodavši da je ne ignoriše već da nije dužan da reaguje pošto Švajcarska već ima efikasnu strategiju za borbu protiv klimatskih promena.

Debata je bila žustra, a desničarski političari su istakli da sudije prelaze granicu dok su članovi Zelene partije smatrali da je ton diskusije sramotan i populistički.

Inače, Švajcarska nije u mogućnosti da ispuni Pariski klimatski sporazum prema kome bi trebalo da se ograniči globalno zagrevanje što mnoge građane zabrinjava.

Posebno je ugrožena alpska klima jer studije pokazuju da bi glečeri, koji su ključni za snabdevanje vodom u Evropi, mogli da nestanu do kraja ovog veka ukoliko temperature nastave da rastu.

Švajcarci su, sa druge strane, veoma ponosni na svoj sistem direktne demokratije i navikli su da sami odlučuju o gorućim pitanjima, pa im mešanje stranih sudija nije prijalo.

Sud za ljudska prava nije Švajcarskoj naložio šta tačno treba da uradi u borbi sa klimatskim promenama već je jednostavno rečeno da se mora učiniti više. Švajcarska vlada će najverovatnije ponuditi listu svih mera koje preduzima u nadi da će to biti dovoljno.

Ukoliko to ne bude slučaj, klimatske seniorke će se upustiti u novu sudsku borbu.

(EUpravo Zato/BBC)