Najmanje pet ljudi je stradalo u poplavama u Nemačkoj, a brojne zajednice su primorane na evakuaciju.

Već nekoliko dana pada rekordna kiša. Prema određenim procenama, u pojedinim mestima je palo više kiše u samo jednom danu nego što padne za ceo mesec. Reke i potoci su se izlili zbog čega su na udaru bili čitavi gradovi i sela, posebno u saveznim pokrajinama Bavariji i Baden-Virtembergu.

Nova katastrofa se dogodila tri godine nakon što je u poplavama na zapadu zemlje poginulo 180 ljudi. Tada je nastala šteta procenjena na milijarde evra.

Da li su poplave sve gore u Nemačkoj?

Prema rečima Johanesa Kasa, meteorologa sa Univerziteta u Lajpcigu, poplave nisu učestalije, ali su ekstremnije.

Od 1881. godine se godišnja količina padavina u Nemačkoj povećala osam odsto, a očekuje se da će se povećati za još šest procenata u budućnosti.

Kas je napomenuo da je intenzitet jakih padavina u Nemačkoj viši za oko 15 procenata u odnosu na vrednosti iz 19. veka, a 10 odsto veći nego pre 40 godina. Samo prošle godine je prosečna količina padavina bila 20 odsto veća nego u periodu od 1991. do 2020.

Taj trend se ne odnosi samo na Nemačku.

Evropa je bila oko sedam odsto vlažnija prošle godine, a poplave su pogodile 1,6 miliona ljudi.

Da li su poplave češće zbog klimatskih promena?

Klimatske promene, prouzrokovane sagorevanjem fosilnih goriva, pojačavaju intenzitet vremenskih pojava, uključujući i poplave.

"To se događa jer se vlaga u atmosferi snažno uvećava zajedno sa temperaturom", naveo je Kas.

Zagrevanje planete takođe dovodi do ubrzanog isparavanja vode na kopnu i moru što dovodi do ekstremnijih padavina i jačih oluja.

Prosečna godišnja temperatura u Nemačkoj se povećala za 1,6 stepeni, što je brže nego u ostatku sveta.

Klimatske promene su bile glavni krivac za poplave koje su pogodile Nemačku, Belgiju i Holandiju u leto 2021. godine.

Nemački grad Pasau pogođen poplavama
Harald Dostal / imago stock&people / Profimedia Nemački Pasau potpuno poplavljen

Šta može da se učini?

Činjenica da je toliko domova uništeno u katastrofi pre tri godine, izbacilo je u prvi plan pptrebu za boljom odbranom od poplava.

Kao i u slučaju zemljotresa, objekti moraju da se grade na poseban način kako bi izdržali poplave.

Moraju se razmotriti dubina temelja, strukturalni dizajn i vrsta materijala. Inženjeri ističu da je potrebno ojačati podrume kako bi se punili vodom dok stanari traže bezbedno mesto, a slično se odnosi i na krovove, spoljne zidove, prozore i vrata.

Među drugim merama se pominje i davanje dodatnog prostora rekama tako da područja poput sportskih terena i parkova mogu da služe kao poplavne ravnice. Mostove bi trebalo takođe ojačati da bi mogli da se izbore sa materijalom koji nose bujice, a očekuje se i poboljšanje sistema za rano upozorenje.

(EUpravo Zato/Dojče Vele)