Iz norveške rudarske kompanije Rare Earths su saopštili da su otkrili najveće nalazište visokocenjenih, retkih metala u Evropi, što bi moglo biti prekretnica za kompletan Stari kontinent.

Retki zemni metali neophodni su za mnoge visoke tehnologije proizvodnih procesa i koriste se u električnim vozilima, turbinama vetra, za prenosivu elektroniku, mikrofone i zvučnike

Reč je o jednom od retkih nalazišta, koja nisu u vlasništvu ili pod kontrolom Kine, a ovo se smatra podsticajem u nastojanju Evrope da okonča kinesku dominaciju kada su u pitanju retki zemni metali.

Razlog zašto Evropa želi da okonča tu dominaciju jeste zato što će se potražnja za retkim resursima povećavati kako se bude ubrzavala energetska tranzicija.

Spomenuto novootkriveno nalazište retkih metala nalazi se na jugoistoku Norveške, na lokaciji Fen. Konkretno, to je nalazište sa 8,8 miliona tona ukupnih oksida retkih metala (TREO). Osim toga, utvrđeno je da nalazište ima i 1,5 miliona tona magnetnih metala koji mogu da se koriste za proizvodnju električnih vozila i vetroturbina.

Ovo nalazište je veće od nalazišta retkih zemnih metala, koje je prošle godine pronađeno u Švedskoj. Direktor kompanije Rare Earths Alf Reistad je u izjavi za CNBC napomenuo da u Evropi trenutno ne postoji eksploatacija retkih metala, kao i da otkriće u Fenu predstavlja "veliku prekretnicu za kompaniju". 

Švedsko nalazište

Početkom 2023. godine, švedska kompanija LKAB saopštila je da je kod grada Kiruna na severu Švedske pronašla rude više od milion tona retkih metala, što je u tom trenutku bilo najveće takvo nalazište u Evropi. Kako su iz kompanije tada saopštili, sa iskopavanjem novootkrivenih ruda neće se početi uskoro. Oni su naveli da će biti potrebno između 10 i 15 godina da iskopavanje ruda počne.

"Važno je napomenuti da u Evropi danas apsolutno nema eksploatacije retkih metala," rekao je Reistad putem video poziva.

U Rare Metals kompaniji očekuju da će doprineti ostvarivanju cilja Evropske unije o eksploataciji, kojom će se zadovoljiti 10 odsto godišnje potrebe za retkim metalima. Eksploatacija na norveškom nalazištu trebala bi da počne 2030. godine.

Retki metali 'važniji' od nafte i gasa

Međunarodna agencija za energiju je navela da današnja ponuda retkih metala nije dovoljna za transformaciju energetskog sektora. To je zato što postoji relativno visoka geografska koncentracija proizvodnje mnogih elemenata za energetsku tranziciju. Većina retkih elemenata nalazi se u Kini, za koju se procenjuje da čini 70% globalne eksploatacije retkih metala i 90% prerade. Kina je bila najveći partner EU za uvoz retkih zemnih elemenata u 2022. godini, čineći 40% ukupnog uvoza po težini, ali sada se evropski blok trudi da postane nezavisniji.

Na pitanje da li veruje da se otkriveni resursi mogu smatrati vrednijim od norveške nafte i gasa, Reistad iz kompanije Rare Earths Norway je odgovorio:

"Ne vrednijim, ali [predsednica Evropske komisije] Ursula von der Leyen je izjavila da će litijum i retki elementi uskoro biti važniji od nafte i gasa. Dakle, biće važniji, ali naravno neće imati istu vrednost," dodao je.

(EUpravo zato/CNBC)