Ministri energetike koji su se sastali u Briselu jednoglasno su u četvrtak (30. maja) izglasali da se Evropska unija zvanično povuče iz Ugovor o energetskoj povelji (ECT), ostavljajući otvorenu mogućnost za zemlje članice da izaberu o svom statusu.

Odlučivanje o budućnosti bloka u ECT bila je jedna od obaveza belgijskog predsedavanja EU, rekla je novinarima ministarka energetike Tine Van Der Streten.

Ova odluka usledila je nakon aprilskog glasanja u Evropskom parlamentu koji je signalizirao nameru da se napusti sporazum.

ECT je posthladnoratovski međunarodni sporazum osmišljen da zaštiti investicije u nestabilnim bivšim komunističkim državama, ali je postao izvor kontroverzi pošto sporazum omogućava energetskim kompanijama da tuže zemlje koje preduzimaju mere koje bi mogle da naškode njihovim očekivanim profitima. On je stupio na snagu 1998. godine.

Na primer, Švedska multinacionalna energetska kompanija Vattenfall tužila je Nemačku u okviru ECT-a u vezi sa njenim postupnim ukidanjem nuklearne energije, što je uticalo na strane investitore u nuklearnom sektoru. Španija se takođe suočila sa brojnim slučajevima, prvenstveno zbog promena u politici obnovljivih izvora energije, za koje su investitori tvrdili da su prekršili ECT potkopavajući njihova sredstva.

Kako ovaj ugovor više nije u skladu sa Pariskim sporazumom i ambicijama EU u pogledu energetske tranzicije, u 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC-a.

Države članice koje žele da ostanu ugovorne strane ETC-a nakon povlačenja EU i Euratoma moći će da glasaju tokom predstojeće konferencije o Energetskoj povelje, koja se očekuje do kraja 2024, tako što će odobriti ili se protiviti usvajanju modernizovanog sporazuma.

Evropski parlament (EP) je u aprilu dao saglasnost da EU napusti Ugovor o energetskoj povelji pošto se smatra da taj sporazum podriva napore za borbu protiv klimatskih promena i prelazak na ekološke izvore energije, prenosi Rojters.

Šta će biti sa državama članicama?

Pokušavajući da pronađu rešenje kako bi zadovoljile zemlje EU koje su izrazile svoju nameru da napuste Ugovor o energetskoj povelji, već su napustile ili žele da ostanu deo ECT, Belgijanci su prvo predložili da se EU, zajedno sa Evropskom zajednicom za atomsku energiju (Euratom), zvanično povuče iz sporazuma pre sledeće konferencije ECT koja bi trebalo da bude u novembru, istovremeno omogućavajući zemljama EU koje žele da ostanu unutar sporazuma da to i učine.

EU će izraziti svoj stav tokom sledeće konferencije ECT, na kojoj se očekuje da države članice koje žele da ostanu, uzmu reč i izraze svoje namere, rekla je Van der Straten novinarima tokom brifinga za novinare uoči današnjeg glasanja.

Devet država članica objavilo je nameru da se povuče iz ECT od oktobra 2022. — Danska, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Slovenija i Španija. U međuvremenu su Francuska, Nemačka, Luksemburg i Poljska zvanično saopštile da se povlače. Velika Britanija je objavila svoju nameru u februaru, dok je Italija prva napustila sporazum 2016.

(JA/EUpravo zato)