Vlada Srbije usvojila Memorandum o razumevanju sa "Francuskom Elektroprivredom" (EDF) o uspostavljanju dugoročnog dijaloga i saradnje u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama.

Kako je rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ovim Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

"Takođe, EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa 'Elektroprivredom Srbije' u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse", rekla je Đedović Handanović i dodala da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Prethodno, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ministarka rudarstva i sastala se u Vladi Srbije sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom sa kojim je razgovarala o pripremi predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i saradnji u oblasti energetike.

"Kao što je nedavno izjavio predsednik Aleksandar Vučić, sa Francuskom razgovaramo o strateškoj saradnji u mnogim oblastima, među kojima je energetika jedna od najznačajnijih. Zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije koja jedina može da obezbedi baznu energiju i poštovanje 'net-zero' koncepta. Francuska oko 70 procenata električne energije dobija iz nuklearne energije i važno je što će dvojica predsednika razgovarati o ovoj temi u trenutku kada mnoge države razmatraju veću ulogu nuklearne energije u jačanju energetske bezbednosti i rešavanju klimatskih izazova" rekla je ministarka.

Šta su mali modularni reaktori?

Mali modularni reaktori (SMR) su napredni nuklearni reaktori koji imaju kapacitet snage do 300 megavati po jedinici, što je oko jedne trećine proizvodnog kapaciteta tradicionalnih nuklearnih reaktora. SMR-ovi, koji mogu proizvesti veliku količinu niskougljenične struje, su:

Mali – fizički delić veličine konvencionalnog nuklearnog reaktora.
Modularni – omogućava da sistemi i komponente budu fabrički sastavljeni i transportovani kao jedinica do lokacije za ugradnju.
Reaktori – iskorištavanje nuklearne fisije za stvaranje toplote za proizvodnju energije.

Ona je ukazala da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa Ministarstvom nauke, prirodnim i tehničkim takultetima, naučnim institutima i drugim institucijama u zemlji kako bi unapredili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju ovakvih projekata.

"To je takođe prilika da vratimo veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije, jer ćemo morati da obezbedimo nove kapacitete u narednim godinama i decenijama", rekla je Đedović Handanović.

U Srbiji je, inače, još od havarije u Černobilju na snazi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana. Zbog ovoga je zemlja u potpunosti nenuklearna.

Međutim, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao krajem prošlog meseca na Prvom samitu o nuklearnoj energiji, Srbija jeste zainteresovana za izgradnju malih modularnih nuklearnih elektrana.

 "Zainteresovani smo da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora koji će zameniti 1.200 megavati", rekao je.

On je tada naveo da ne zna kako će se to finansirati pošto je, kako je rekao, potrebno 7,5 milijardi evra.

Vučić je na samitu, koji su organizovali Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija predsedavajuća Savetu Evropske unije, poručio da će Srbija biti spremna da učestvuje, ali da mora da dobije neku vrstu podrške od vodećih država iz EU.

(JA/EUpravo zato)