Kaže se da baskijski grad Mutriku dušu duguje moru. Smešten je u zalivu isklesanom u strmim liticama severne obale Španije, otprilike 50 kilometara severoistočno od Bilbaa. Tamošnja obala je geološko čudo. Stvorena je snažnim olujama i nemilosrdnim talasima koji su za sobom ostavili slojeve finog kamenja koji se pružaju u okean.

Vekovima je okean hranio stanovnike tog priobalnog grada koji je nastao kao ribarsko selo pre više od 800 godina. Mutriku je rastao uz baskijsku trgovinu kroz srednji vek i postao uspešna luka, kao i dom generacijama ribara, trgovaca, brodograditelja i kitolovaca. Moreplovci iz Mutrikua odlazili bi u lov na foke, kitove i bakalare, a industrija proizvodnje kože je bujala. U 13. veku španska kruna je od grada tražila jednom godišnje kita kao danak.

Mutriku je sigurno jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Baskiji, a okean koji ga je do nedavno hranio danas ima novu svrhu: služi kao važan izvor energije. Godine 2011. grad je postavio prvu komercijalnu elektranu na talase u Evropi. Koristeći snagu talasa, 16 turbina elektrane proizvode dovoljno električne energije za oko 250 domova ali i doprinosti smanjenju emisije ugljenika za 600 tona godišnje.

Odvede li vas put u Mutriku naići ćete na lavirinte kamenih stepenica i krivudavih uskih ulica, kao i mesta na kojima možete saznati nešto više o prošlosti grada. Možete da vidite i baroknu palatu iz 18. veka koju je izgradio Hose Montalivet Forjado, poznati kapetan i pomorski inženjer, kip Cosme Damiána Churruce y Elorze, admirala španske armade (vojne flote) koji je poginuo u bici kod Trafalgara ili palatu Arietakua, nekadašnji dom brodograditelja Antonija de Gaztanjeta, baš kao i staru riblju pijacu koja je na istom mestu kao u 15. veku.

U šetnji gradom možete videti i dva prirodna bazena koji se pune morskom vodom i pružaju osveženje za vreme toplih letnjih dana.

Dalje, na kraju gradske luke ranije je stajao zid od betona i kamena koji je štitio zaliv od oluja i jakih okeanskih struja, ali baskijska vlada je unutra izgradila postrojenje za energiju iz talasa.

Građani ga zovu "El Dragon" (Zmaj), a kada valovi udare i turbine počnu da bruje, jasno je i zašto. Talasi koji mogu da budu visoki do pet ili šest metara razlog su i zašto surferi iz celog sveta dolaze u Mutriku.

(JA/EUpravo zato/Pun kufer)