Prvu uredbu o ekodizajnu Evropska unija je donela 2009. godine i do sada su se ta pravila primenjivala na energetske performanse bele tehnike.

Oznake od A do G služe da pomognu potrošačima da odaberu odgovarajuće aparate. Prema podacima Evropske komisije, zahvaljujući poštovanju ovih principa i pravila, ušteđeno je oko 120 milijardi evra u računima za struju.

Uređaji obuhvaćeni uredbom su na godišnjem nivou trošili 10 posto manje energije.

Za razliku od stare, nova uredba pokriva gotovo sve vrste proizvoda.

Izuzeti su jedino automobili i stavke koje potpadaju pod odbranu i bezbednost.

Onlajn uvid u digitalne pasoše proizvoda

Uredba uvodi obaveze poput onih što se tiču trajnosti proizvoda i mogućnosti ponovne upotrebe, unapređenja i popravljanja.

Zabranjuje se davanje neosnovanih tvrdnji o trajnosti proizvoda.

Takođe, biće zabranjeni uređaji kojima je potrebna zamena potrošnih delova ranije nego što je neophodno, kao i oni koji ne mogu dobro da funkcionišu bez zamenskih delova originalnog proizvođača.

Šta je ekodizajn?

Ekodizajn je skup uslova koje proizvod mora da ispunjava u pogledu zaštite životne sredine u svim fazama svog životnog veka od proizvodnje, preko korišćenja, do kraja upotrebe.

Novom uredbom se ograničava sadržaj supstanci koje onemogućavaju cirkularnost, zatim uređuje pravila o energetskoj efikasnosti i uštedi materijala, nivou recikliranog sadržaja, mogućnosti ponovne upotrebe i reciklaže i ugljeničnom i ekološkom otisku.

Digitalni pasoš za proizvode iz prodaje

Novina je digitalni pasoš proizvoda. Kako bi potrošači bili bolje informisani o proizvodima koje kupuju, proizvodi u prodaji će morati da imaju digitalni pasoš.

Javnim veb portalom će upravljati Komisija, a tamo će potrošači moći da pretražuju i upoređuju informacije sadržane u tim dokumentima.

Neprodata odeća se neće uništavati

Uvodi se i zabrana uništavanja neprodatog tekstila i obuće.

Dve godine nakon stupanja zakonskog rešenja na snagu, velikim preduzećima će u potpunosti biti zabranjeno uništavanje neprodate odeće, odevnih dodataka i obuće. Zabrana će za kompanije srednje veličine biti uvedena šest godina od usvajanja. Za mala preduzeća je dogovoreno izuzeće.

Komisija je dobila ovlašćenje da uvede slične zabrane za druge proizvode. Uredba o ekodizajnu je usklađena sa Zakonom o digitalnim uslugama kada su u pitanju proizvodi koji se prodaju putem interneta.

Države moraju da počnu da primenjuju uredbu dve godine nakon objavljivanja.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com