Ako građani zemalja koje nisu članice Evropske unije odluče da putuju u EU, postoji pravilo od 90 dana koje ih ograničava na boravak u evropskom bloku u toj dužini u period od 180 dana. Dakle, u šest meseci, tri meseca možete bez prestanka da boravite u zemljama EU. To važi i za građane Srbije.

Pravilo od 90 dana primenjuje se u 25 od 27 zemalja EU, kao i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku (ovo pravilo primejuje i Srbija, pa stranci u našoj zemlji ne mogu da ostanu duže od 90 dana).

Za svaki boravak duži od tri meseca, biće vam potrebna viza. Kada potrošite svoj maksimalni dozvoljeni boravak u periodu od 180 dana u šengenskoj zoni, moraćete da napustite šengensku zonu i da ostanete van najmanje 90 uzastopnih dana pre nego što ponovo možete da uđete.

Ovo pravilo može da bude nezgodno, ako na primer, planirate da istražujete iIi putujete Evropom godinu dana.

Zato, evo šta možete da obiđete kako biste ispoštovali evropsko pravilo od 90 dana - i izbegli potencijalnu jednogodišnju zabranu ulaska u EU – prema preporukama putnika.

Za početak, s obirom na to da Srbija nije član šengenske zone, svojih 90 dana možete da resetujete i u našoj zemlji. Čak i ako vam je tu dom i porodica, a rešili ste da istražujete Evropu, preporučujemo da taj period iskoristite da zaista istražite delove Srbije koje ranije niste imali priliku da posetite. Napravite plan i krenite u istraživanje naše zemlje, ali i Bosne i Hercegovine koja takođe nije deo šengenske zone.

Odvojite vreme za plaže Albanije

Albanija nije zemlja Šengena, što znači da mnogi državljani koji nisu iz EU - uključujući Britance - mogu tamo provesti 90 dana, a da se to ne računa u pravilo od 90 dana.

Albanija postaje popularna destinacija za turiste u Evropi zahvaljujući svojim prelepim plažama, planinama, pristupačnim troškovima života i gostoljubivim meštanima.

More
Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Valona, na jadranskoj obali, ima "najbolje plaže, velika šetališta, odlične restorane i kafiće", kaže jedan korisnik Reditovog travel foruma. Za duži boravak, "stanovi su super jeftini za iznajmljivanje, a troškovi života su neverovatni", dodaju oni.

Dalje na sever, putnici su oduševljeni zadivljujućim putovanjem trajektom do jezera Komani, koji vas prevozi između gradova Koman i Fierze između albanskih Alpa, i deo je čuvene pešačke ture od Valbone do Teta.

Nastavite na sever i naići ćete na Crnu Goru, još jedan balkanski dragulj sa zadivljujućom obalom koja nije ograničena pravilom od 90 dana.

Kombinujte noćni život i kulturu na Kipru

Kipar je jedna od samo dve zemlje EU koje nisu obavezane pravilom od 90 dana jer nije deo šengenske zone. Međutim, ona ima svoje ograničenje od 90 dana za podnosioce zahteva za vizu.

To vam daje čitava tri meseca da se izležavate na njegovim mediteranskim plažama, istražite drevna rimska mesta i osetite živahnu scenu noćnog života.

Nakon žurki do ranih sati u Aja Napi, prošetajte uz litice Nacionalnog parka Kavo Greko ili idite na izlet brodom do morskih pećina.

Pafos je takođe odlično mesto za kombinovanje noćnog života i kulture, od Afroditine stene do Dionisove kuće sa mozaicima i Kraljevskih grobnica na listi Uneska.

Za još zanimljiviji beg, idite u Limasol da biste se divili superjahtama u marini i istražili zamak iz 4. veka.

Za aktivnu avanturu na Kipru, možete da se upustite u planinski lanac Trodos kako biste doživeli i videli prelepa sela, vinske ture i planinarenje.

Okušajte sreću u Irskoj i Velikoj Britaniji

Pored Kipra, Irska je druga zemlja EU koja nije u šengenskom prostoru. Slično tome, ima svoje ograničenje od 90 dana za turiste.

Irska takođe ostaje dobra opcija za Britance, koji i dalje uživaju slobodu kretanja tamo prema Zajedničkom sporazumu o putovanju (uprkos tome što su odsečeni od drugih zemalja EU nakon Bregzita). To znači da njihov boravak u Irskoj nije ni na koji način ograničen.

Nakon što popijete nekoliko piva u Dablinu, idite na jednodnevni izlet u Golvej i litice Mohera. Alternativno, iskoristite sve to na putovanju divljim atlantskim putem u Irskoj, koji se proteže na 2.500 kilometara zelene, raskošne obale od Donegala do Zapadnog Korka.

Ako Velika Britanija nije vaša domovina, ona takođe nudi mnogo toga za istraživanje bez nagomilavanja dana na vašoj šengenskoj vizi. Uhvatite muzički festival u Londonu, idite na surfovanje na engleskoj obali Korniša, popnite se na planinu Snoudon u Velsu ili idite na sever da biste iskusili grubu lepotu Škotske.

Prekinite 90-dnevni boravak u Evropi u intrigantnoj Severnoj Makedoniji

Severna Makedonija nudi mnogim turistima pristup bez vize do 90 dana. Pošto nije deo šengenskog prostora, ovo se neće računati u vaše ograničenje od 90 dana.

Na granici sa severnom Grčkom, to je odlično mesto za prekid boravka u Šengenu ako ste istraživali planinski region Zagori.

"Ako tražite zemlju sa zadivljujućom prirodom, jeftinim cenama i prelepom arhitekturom, Makedonija je pravo mesto za vas", kaže jedan korisnik Reddita.

Zaputite se na Šar planinu radi istraživanja velikih visina ili u glavni grad, Skoplje, za "neobičnu mešavinu starog i novog".

Iako balkanska zemlja nema izlaz na more, vodeni predah se može naći u gradu na obali jezera Ohrid: "Jedno od najlepših mesta koje sam ikada posetio. Voda je tako bistra i savršena za plivanje", kaže jedan korisnik Reddita.

Takođe možete da se uputite do reke Treska, koja "plete pored krečnjačkih litica pre nego što se ujedini u smaragdnom jezeru Matka".

(JA/EUpravo zato)