Nemačka vlada je saopštila da će ukinuti kontroverznu nadoknadu za tranzitni gas.

Za ovaj namet su susedne EU zemlje rekle da nelegitimno povećava cenu udaljavanja od ruskog gasa.

Kada je Nemačka žurila da napuni svoja skladišta gasa kao odgovor na energetsku krizu 2022. godine, većina te energetske sirovine je kupljena po pet puta većoj vrednosti od današnje. Da bi nadoknadio ove izdatke, Berlin je počeo da naplaćuje doplatu na sav tranzit gasa kroz njegovu mrežu, koja će od 1. jula porasti na 2,50 evra po MWh.

Susedne zemlje kažu da je naknada – koja dodaje skoro 10 odsto na veleprodajnu cenu gasa – prepreka udaljavanju od ruskog gasa.

Austrija i Češka, obe zemlje bez izlaza na more, oslanjaju se na gas koji se uvozi preko nemačke teritorije i vode kampanju protiv šeme.

Na sastanku ministara energetike EU 30. maja u Briselu, nemački državni sekretar u tom resoru, Sven Giegold najavio je da će od 1. januara 2025. godine naknada biti ukinuta.

Inače, Evropska komisija je u maju istakla da nastavlja razgovore s Nemačkom o tarifi za prirodni gas, za koju Brisel i druge zemlje kažu da potkopava evropsko energetsko tržište, saopštila je komisija.

Nemački porez na gas, koji susedima naplaćuje dodatnu naknadu za kupovinu gasa iz nemačkog skladišta, izazvao je kritike nekih zemalja EU, koje kažu da to šteti njihovim naporima da napuste ruski gas – jer poskupljuje kupovinu neruskog gasa koji se isporučuje preko Nemačke, piše Rojters.

(EUpravo Zato/Politika)