Italijanski pasoš je i u junu prepoznat kao najmoćniji pasoš u Evropi i drugi po snazi u svetu, što otvara vrata mnogih zemalja za italijanske građane.

Prema indeksu pasoša VisaGuide, italijanski pasoš je sakupio ukupno 90,49 poena, omogućavajući vlasnicima italijanskih pasoša bezvizni ulazak u 107 zemalja, prenosi Schengen News.

Državljani Italije takođe imaju pravo da uđu u 44 zemlje bez pasoša, za razliku od Singapuraca, koji, iako imaju najjači pasoš na svetu, ne smeju da uđu ni u jednu zemlju bez pasoša.

Italijanski pasoš - najmoćniji evropski pasoš 3 meseca zaredom

Italijanski pasoš je bio najjači evropski pasoš u poslednja tri meseca, na drugom mestu na međunarodnom nivou.

Italijanski pasoš je u februaru i martu bio treći po snazi u svetu i drugi u poređenju sa članicama EU, iza španskog pasoša.

Ovaj pasoš omogućava italijanskim državljanima da uđu u deset zemalja koristeći samo elektronsku autorizaciju putovanja (eTA), dok im je u 20 zemalja dozvoljen ulazak uz vizu po dolasku (VOA). Neke od takvih zemalja za nosioce italijanskih pasoša su Bahrein, Egipat, Indonezija i Saudijska Arabija.

Azerbejdžan, Indija, Rusija, Uganda i još 16 zemalja dozvoljavaju ulazak italijanskim državljanima sa eVizom, dok 17 zemalja, uključujući ovde Avganistan, Alžir i Kubu, zahtevaju vizu za nosioce italijanskih pasoša za ulazak.

Španski i francuski pasoš zauzimaju treće i četvrto mesto u ukupnom izboru za najjači pasoš, omogućavajući svojim građanima ulazak u 106, odnosno 104 zemlje. Državljani obe zemlje moraju da vade vize za samo 17 zemalja, dok španski i francuski pasoš imaju ocenu 90,48 i 90,45.

Uopšteno govoreći, vlasnici pasoša EU mogu da uživaju u slobodnom kretanju širom sveta jer su njihovi pasoši među prvih 20 zemalja sa najjačim pasošima na svetu.

Singapurski pasoš 4. uzastopni mesec priznat kao najjači na svetu

Mobilnost koju singapurski pasoš nudi svojim građanima učinila je da se ova zemlja izdvoji od stotina drugih zemalja, rangirajući se kao zemlja čiji državljani nose najmoćniji pasoš na svetu četiri uzastopna meseca - mart, april, maj i jun.

Vlasnici singapurskih pasoša imaju bezvizni ulazak u 159 zemalja, uključujući države Šengena, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Ukupno 27 zemalja zahteva od građana Singapura da dobiju VOA za ulazak, uključujući Egipat, Saudijsku Arabiju i Kuvajt.

Lista zemalja koje imaju vize za državljane Singapura uključuje 19 zemalja. Ova lista se sastoji od zemalja poput Avganistana, Čada, Severne Koreje, Iraka i Sirije, između ostalih.

(EUpravo zato)