Slovenske železnice imale su ranije rutu koja je obilazila Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, ali je ona zatvorena pre više od 30 godina.Ove godine je, međutim, obnovljena i trajaće do 30. septembra. Ono što je najbolje u celoj priči jeste cena karte koja iznosi od osam evra po pravcu, što je oko 1.000 dinara.

Nova ruta, koju vode Slovenačke železnice, prati železničku prugu koja je prvo izgrađena pre više od 150 godina pod austrougarskim carstvom.

Kako piše Euronews, ova ruta će turistima omogućiti prijatan vikend i posetu različitim gradovima. Voz polazi iz severoistočnog italijanskog lučkog grada Trsta, a ruta zatim vodi putnike preko granice u Sloveniju gde staje na četiri stanice - Sežana, Divača, Pivka i Ilirska Bistrica. Ako volite biciklizam, Ilirska Bistrica je svakako opcija za vas. Posetioci mogu iznajmiti e-bicikle i prošetati se po šumovitim stazama.

Voz zatim prolazi u Hrvatsku gde staje u Šapjanu i Opatiji Matulji pre nego što stigne do svoje krajnje destinacije, Rijeke.

Izlaskom na liniju Opatija-Matulji, putnici mogu da prenoće u susednom opatijskom letovalištu rokoko vila i hotela sa pogledom na svetlucavi Jadran.

Rijeka je još jedan lučki grad sa šetalištima oivičenim palatama iz habzburškog doba i pozorištem iz 19. veka koje je ukrasio Gustav Klimt.

Nova evropska železnička ruta košta samo 8 evra

Pojedinačne karte za odrasle za celo putovanje počinju od 8 evra, ali možete da kupite i pojedinačne karte za svaku deonicu putovanja ako planirate da uskačete i siđete.

Ovo će trajati do 30. septembra i takva je situacija do daljeg, ali se operateri nadaju da će ruta u budućnosti biti trajna.

(JA/EUpravo zato/Euronews)