Spisak od 720 poslanika izabranih uključuje dvoje koji možda slave više od većine - pošto su trenutno u pritvoru zbog navodnih kriminalnih aktivnosti.

Ilarija Salis, iz stranke italijanske levice, i Fredi Beleri, kandidat za grčku Novu demokratiju desnog centra, uskoro će se uputiti ka Briselu i Strazburu da zauzmu mesta.

Čini se da će oboje biti trn u oku zemljama u kojima su uhapšeni, pri čemu se i Mađarska i Albanija suočavaju sa značajnim pitanjima u pogledu nezavisnosti pravosuđa.

„Veoma smo srećni zbog izbora", rekao je Ilarijin otac Roberto za Euronews.

"Nadam se da će biti slobodna što je pre moguće", dodao je on.

Ilarija je uhapšena u Mađarskoj pre nešto više od godinu dana i još uvek čeka suđenje pod optužbom da je napala neonacističke ekstremiste, što je ona negirala.

Nakon što je bila uspešna u dva italijanska regiona, sada će biti puštena na slobodu, prema pravilima koja daju imunitet poslanicima EP od sudskih postupaka u drugim državama članicama EU.

U praksi, papirologija za njenu slobodu mogla bi da potraje četiri do pet nedelja, a možda će joj trebati vremena da se oporavi od iskušenja, rekao je njen otac, što bi potencijalno ugrozilo njenu sposobnost da učestvuje pripremama za novi petogodišnji mandat.

Teški uslovi

Iako je puštena iz zatvora u kućni pritvor 23. maja, situacija i uslovi su u kojima je Ilarija su „veoma teški", dodao je njen otac.

On smatra hapšenje antifašističkog aktiviste u članici EU koja je napravila izrazito autoritaran sistem, okrenut ka desnici kao „potpuno političku akciju".

Ta optužba za pristrasnost u pravosuđu odražava se i na Belerija, grčkog državljanina koji je osuđen za kupovinu glasova nakon što je izabran za gradonačelnika Himare, u južnoj Albaniji.

„To je političko hapšenje, nema dokaza o bilo kakvom zločinu", rekao je za Euronews Marin Suli, generalni sekretar albanske stranke Beleri.

Vladavina prava ne postoji, to je vladavina Rame", dodao je Suli, misleći na albanskog premijera.

Beleri neće biti automatski oslobođen, pošto je Albanija van EU, ali Suli se nada da će moći da počne da prisustvuje sednicama nakon što mu u septembru istekne dvogodišnja kazna.

Beleri je odbacio optužbe i uložio žalbu, a Suli kaže da će podneti slučaj Evropskom sudu za ljudska prava ako to bude potrebno.

Pregovori blokirani

Njegov slučaj su preuzeli brojni postojeći poslanici Evropskog parlamenta.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis zapretio je da će blokirati pregovore Albanije o pridruživanju EU dok se to pitanje ne reši, pre nego što je dodao Belerija na svoju listu Nove demokratije.

U objavi na Fejsbuku u ponedeljak, Beleri je svoju pobedu okarakterisao kao deo „bitke za demokratiju i evropske vrednosti".

„Svetlost uvek pobeđuje tamu, a moć demokratije može da zbriše svaki državni udar", rekao je on.  i dodao:

"Naporno ću raditi da budem koristan svojoj stranci, Novoj demokratiji i pre svega našoj domovini".

Pravila EU imaju za cilj da zaštite poslanike EP od političkog progona,  ali zakonodavci nisu potpuno imuni na pravdu.

Oni i dalje mogu biti privedeni ako budu uhvaćeni na delu, kako belgijske vlasti kažu da je Eva Kaili bila, iako je negirala da je počinila prekršaje u skandalu trgoza utvine uticajem poznatom kao Katargejt.

Parlament takođe može da pristane da ukine imunitet nekom poslaniku, kao što je bio slučaj sa Grčkim Joanisom Lagosom, nakon što je njegova krajnje desničarska stranka Zlatna zora ocenjena kao kriminalna organizacija.

Tehnički, poslanici Evropskog parlamenta i dalje mogu da zadrže svoju funkciju čak i nakon osude ili zatvora, ali obavljanje posla nije uvek logistički lako.

Dok je bila u zatvoru, Salis je imala samo jedan sat intervjua mesečno i nije mogla da sprovede konvencionalnu kampanju.

Nakon izbora, Beleri je morao da prisustvuje prvom sastanku poslanika Nove demokratije putem video poziva, nakon što je dobio specijalnu dozvolu od albanskih antikorupcijskih vlasti, javio je Euronews Albanija.

(M.A./EUpravo zato/Euonews.com)