Kiparski birači izabrali su Jutjubera Fidijasa Panajiotoua za nezavisnog poslanika u Evropskom parlamentu.

Mladić koji na Jutjubu ima 2,6 miliona pretplatnika poznat je po svojim snimcima u kojima razgovara sa slavnima, poput američkog milijardera Ilona Maska, ili organizuje neobična takmičenja. Jedan od ciljeva mu je čak bio da zagrli Maska.

Kipranin, koji sebe opisuje kao "profesionalnog tvorca pogrešnih odluka", bez političkog iskustva i afilijacije, ušao je u predizbornu kampanju pozivajući mlade da glasaju za njega.

Osvojio je 19,4 odsto glasova, a njegova neočekivana pobeda tumači se kao odbacivanje tradicionalnih političkih stranaka.

"Ovo što se dogodilo je šok, čudo. Stranke bi trebalo da uzmu to u obzir kao upozorenje i znak da moraju da se modernizuju i slušaju narod", rekao je budući poslanik koji je aktivan i na Instagramu i TikToku.

Analitičari smatraju da je izbor kandidata bez detaljnog programa dokaz da su se tradicionalne stranke udaljile od birača i da ne shvataju uticaj društvenih mreža. Konzervativna stranka Disy osvojila je 24,8 posto glasova, a sledi je komunistička stranka Akel s 21,5 posto koja je izgubila jedno od svoja dva mesta u Evropskom parlamentu.

Birači su u Evropski parlament poslali i poslanika ultranacionalističke stranke Elam, na talasu jačanja krajnje desnice u EU-u. Stranka je sa svojim protivimigrantskim programom osvojila nešto više od 11 procenata glasova i svoje prvo mesto u EP-u.

Panajitou, sin pravoslavnog sveštenika, iskoristio je svoje aktivnosti na društvenim mrežama kako bi podstakao mlade da izađu na birališta. Aduti su mu bili snimci na kojima razgovara sa stotinu slavnih, provodi deset dana u mrtvačkom kovčegu ili trenira s kineskim majstorom kung-fua.

Kipar ima oko 900.000 stanovnika od kojih pravo glasa ima 683.432. Odaziv na izborima je bio 58,86 odsto, a 2019. 45 odsto. To povećanje analitičari pripisuju delom "faktoru Fidijasa".

(EUpravo Zato/Index.hr)