Škotska vlada je dopustila hitno prevremeno puštanje zatvorenika na slobodu u sklopu plana smanjivanja pritiska na zatvore u zemlji.

Oko 514 zatvorenika biće pušteno u četiri faze, počevši od kraja ovog meseca, piše Sky News.

Zatvorenici koji služe kratke kazne ispod četiri godine, pod uslovom da im je ostalo 80 dana ili manje do kraja izdržavanja kazne, biće razmatrani za prevremeno puštanje na slobodu.

Zatvorenici koji služe dugotrajnu kaznu ili oni koji su trenutno iza rešetaka zbog nasilja i terorizma, automatski će biti isključeni iz programa.

Upravnici zatvora takođe će imati ovlašćenja da stave veto na oslobađanje bilo kog zatvorenika za kog smatraju da predstavlja "direktan rizik" za određenog pojedinca ili grupu.

Prva grupa biće puštena na slobodu 26. i 27. juna, a u njoj će biti oni kojima je ostalo manje od 45 dana do kraja kazne.

Druga grupa na slobodu izlazi 3. i 4. jula, a u njoj će biti oni kojima je ostalo između 45 i 89 dana do kraja kazne.

Oni koji imaju između 90 i 134 dana do kraja kazne, izaći će na slobodu 10. i 11. jula.

Poslednja grupa će biti puštena 17. i 18. jula, a u njoj će biti oni koji imaju između 135 i 180 dana do kraja kazne.

Naglo povećanje broja zatvorenika

Ovaj potez dolazi usred naglog porasta broja zatvorenika. Ministarka pravosuđa Angela Konstans u maju je izjavila kako se broj zatvorenika u zemlji naglo povećao za oko 400 u dva prethodna meseca, odnosno da je narastao za 13 odsto u odnosu na početak prošle godine.

Šesnaestog maja je u škotskim zatvorima bilo 8.348 zatvorenika, što je jedan od najviših nivoa ikada zabeleženih u Škotskoj. Od tada je broj pao na 8.293, ali to je i dalje iznad ciljanog operativnog kapaciteta od 8.007.

"Potrebna je trenutna i hitna akcija kako bi se suočili s nedavnim značajnim porastom broja zatvorenika. Isti izazovi su prisutni širom Ujedinjenog Kraljevstva, a britanska vlada preduzela je slične mere u Engleskoj i Velsu", kazala je Konstans.

(JA/EUpravo zato/Index)