Evropska komisija je najavila šesti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan koji treba da mobiliše ulaganja od 1,2 milijarde evra.

Ovim paketom će se podržati osam novih prioritetnih projekata u oblasti vodosnabdevanja i sanitarnih usluga, tretmana otpadnih voda i železničkog saobraćaja, kao i u oblasti inovacija i zelene transformacije malih i srednjih preduzeća. Ove investicije će se sprovoditi u tesnoj saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, izjavila je: „Naš Investicioni plan za Zapadni Balkan vredan 30 milijardi evra daje rezultate, što je očito iz novog paketa vrednog 1,2 milijarde evra. Ovaj paket treba da unapredi regionalne veze posredstvom kvalitetne infrastrukture i približi nas, što i jeste naš konačni cilj. Naši partneri na Zapadnom Balkanu grade svoju evropsku budućnost. Ove investicije, kao i neophodne reforme i pristup jedinstvenom tržištu, pripremiće privrede naših partnera za članstvo u Uniji.“

Investicioni paket od 1,2 milijarde evra obuhvata 300 miliona evra bespovratne pomoći EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose samih država Zapadnog Balkana. Paket je podržao Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Nove prioritetne investicije potpadaju pod tri prioriteta Ekonomskog i investicionog plana:

  • Životna sredina i klima: rekonstrukcija i rehabilitacija infrastrukture vodosnabdevanja i sanitarnih usluga u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
  • Održivi transport: dalji rad na železničkoj infrastrukturi duž Koridora X, uz izgradnju brze pruge na deonici Beograd – Velika Plana koja će omogućiti brži protok putnika i robe u regionu.
  • Podrška biznis sektoru: pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu.

U okviru inicijative Global Gateway, Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan (2021-27) ima za cilj da podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i pospeši regionalnu saradnju i približavanje EU. Plan koji je Evropska komisija usvojila u oktobru 2020. treba da mobiliše do 30 milijardi evra investicija, uključujući devet milijardi evra bespovratne pomoći EU kroz program IPA III tokom perioda od sedam godina. Od pomenutog iznosa, pet milijardi evra se izdvaja posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

EU je do sada odobrila programe koji bi trebalo da mobilišu do 17,5 milijardi evra investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde bespovratne pomoći EU.

(EUpravo Zato/EU info mreža)