Maksims Ringo i Janis Loks postali su prvi letonski istopolni par koji je prepoznat pred zakonom.

Čim je novi zakon stupio na snagu, oni su se nešto posle ponoći uputili kod javnog beležnika gde su razmenili srebrno prstenje.

Sada je u ovoj zemlji omogućeno da svi parovi, uključujući istopolne, mogu zvanično da registruju svoja partnerstva.

"Dugo smo čekali ovaj dan, još otkad je zakon usvojen. Bilo je malo stresa, naravno, ali smo srećni što konačno možemo da budemo prepoznati u našoj zemlji", rekao je Loks.

Njih dvojica su se upoznali 2019, a ubrzo su počeli i da žive zajedno.

Prema novim pravilima, partnerstvo može biti ozvaničeno između dve osobe pred notarom čime se može registrovati njihov odnos, zajednička imovina i međusobna posvećenost.

Matičar Ajgars Kaupe istakao je značaj zakona dodavši da je ključno za letonsko društvo da prepozna da su "ljudi različiti, da su odnosi među njima različiti i da su svi vredni i moraju biti zaštićeni".

Parlament je formalno usvojio zakon o istopolnim zajednicama u novembru nakon što je 46 parova pokrenulo pravnu bitku kako bi mogli da budu prepoznati kao porodice.

To znači da je u Evropskoj uniji ostalo samo nekoliko zemalja u kojima istopolne građanske zajednice i dalje nisu dozvoljene: Bugarska, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Homosеksualnost ostaje kontroverzna tema u Letoniji čiji su zakonodavci 2005. promenili ustav kako bi definisali brak isključivo kao zajednicu između muškarca i žene, preneo je portal Gay echo.

Letonija je takođe prošle godine izabrala prvog otvoreno deklarisanog gej predsednika, Edgarsa Rinkevičsa, što je dodatno osnažilo LGBT+ zajednicu.

(EUpravo Zato/Euronews/Gayecho)