Dogovor o najvišim funkcijama EU je usledio nakon pregovora za koje se prošle nedelje tražilo još vremena za odluku.

Ursula fon der Lajen ostaće na čelnom mestu Evropske komisije, Antonio Kosta dolazi na mesto predsednika Evropskog saveta, a Kaja Kalas na mesto visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost.

Vest je prva prenela, nemačka novinska agencija DPA, a kasnije su je za Euronews potvrdili diplomatski izvori.

Ova odluka nije iznenađujuća jer je bila gotovo pa sigurna opcija, potvrđena prošle nedelje tokom neformalnog skupa lidera EU.

Sada je diplomatski trio dobio konačno zeleno svetlo od Poljaka Donalda Tuska, Grka Kirijakosa Micotakisa, Nemaca Olafa Šolca, Španca Pedra Sančeza, Francuza Emanuela Makrona i Holanđanina, Marka Ruttea - koji će od oktobra preuzeti funkciju generalnog sekretara NATO-a.

Tusk i Micotakis su u pregovorima predstavljali Evropsku narodnu partiju (EPP) desnog centra; Šolc i Sančez, socijaliste i demokrate (S&D); a Makron i Rute, liberalnu porodica Renev Europe.

Očekuje se da će ove tri stranke raditi zajedno i izgraditi trajnu koaliciju koja će održati drugi mandat Fon der Lajen.

„Pregovarači tri političke grupe postigli su konsenzus o zajedničkoj poziciji u skladu sa Ugovorima", rekao je diplomata, potvrđujući imena funkcija o kojima se odlučivalo.

Zvaničnici u Briselu su bili voljni da završe debatu na relativno brz način zbog nestabilnog geopolitičkog okruženja sa kojim se suočava blok.

Nedostatak kredibilnih alternativa ubrzao je proces, koji je u suštini igra trgovine, kako bi se osigurala politička, geografska i rodna ravnoteža.

Izbor najviših poslova mora da ratifikuje svih 27 lidera na ključnom samitu kasnije ove nedelje, tokom kojeg će takođe podržati  i Stratešku agendu za narednih pet godina.

Italijanska premijerka  Đorđa Meloni, premijer Češke, Peter Fiala i premijer Mađarske Viktor Orban, koji su svi van proevropske koalicije, ranije su se žalili na način na koji tri centrističke stranačke opcije pregovaraju o najvišim poslovima.

„Dogovor koji je EPP skljedinjenaopila sa levičarima i liberalima protivi se svemu na čemu se zasnivala EU. Umesto u, on seje seme podela", rekao je Orban u utorak.

Odluka se donosi kvalifikovanom većinom, što znači da se nacionalni veto ne primenjuje. Ipak, težina Melonijeve u Evropskom savetu mogla bi da bude faktor u pregovorima licem u lice u četvrtak.

Ako, kao što se najavljuje, budu imenovani, Fon der Lajen i Kalas će svakako morati da prođu saslušanje u Evropskom parlamentu. U međuvremenu, Kostu, bivšeg premijera Portugala, automatski će izabrati njegove bivše kolege.

Prošle nedelje, EPP je iznenadila socijaliste kada je zahtevala da predsedava Evropskim savetom nakon što Kosta završi mandat od dve i po godine.

Kako procenjuje Eronews, ovaj zahtev sada nije na stolu, otvarajući put portugalskom socijalisti da Savet tokom celog mandata, dakle u narednih pet godina.

Kosta se inače uključio u istragu o korupciji koja je bila razlog njegove ostavke prošle godine. Iako nije zvanično optužen, njegovo učešće u neregularnim poslovima još nije potpuno razjašnjeno, a on je odlučno negirao bilo kakvu umešanost u aferu.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)