Sada kada je i zvanično, budući generalni sekretar NATO-a, Mark Rute može da odahne do preuzimanja funkcije koje sledi u oktobru jer do tada traje mandat sadašnjeg šefa Alijanse, Jensa Stoltenberga.

Rutea očekuju veliki izazovi zbog složene geopolitičke situacije i niza potencijalnih problema sa kojima će se suočiti čim preuzme funkciju. 

On se, kako je objavio na društvenoj mreži X, raduje preuzimanju nove funkcije.

"Savez jeste i ostaće kamen temeljac naše kolektivne bezbednosti. Biti na čelu ove organizacije je odgovornost koju ne shvatam olako", objavio je na ovoj mreži.

I NATO je izdao saopštenje u kome stoji da je Severnoatlantska alijansa odlučila da imenuje holandskog premijera Marka Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO-a, čime će on naslediti Jensa Stoltenberga, a povodom toga oglasio se i Stoltenberg.

Dosadašnji šef Alijanse je kazao da srdačno pozdravlja i podržava izbor Rutea za jegovog naslednika, navodeći da je reč o iskrenom zastupniku vrednosti NATO-a, snažnom lideru, posvećenom postizanju konsenzusa.

Dodao je da je siguran da NATO ostavlja u dobrim rukama.

Povodom zvanične vesti, oglasila se i predsednica Evropske komisije, Ursula Fon der Lajen.

Ona je rekla je da je vođstvo i iskustvo holandskog premijera Marka Rutea od ključnog značaja za Alijansu u ovim izazovnim vremenima.

Inače, Mark Rute je političar Narodne partije za slobodu i demokratiju. Na mesto premijera došao je  2010. godine,a  aktuelna holandska vlada je manjinska i vlada uz podršku Partije slobode Gerta Vildersa.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)