Visokotehnološki sektor u Srbiji raste po godišnjoj stopi od preko 20%, što daje značajan doprinos privredi zemlje i sada čini 10% BDP-a Srbije i nalazi se među četiri najveća izvozna sektora, pored sektora proizvodnje čelika, automobilske industrije i poljoprivrede.

U Srbiji su od prvog kvartala 2022. registrovane ukupno 3. 354 tehnološke kompanije koje zapošljavaju 47 609 ljudi. One se bave razvojem softverskih rešenja za niz industrija, uključujući poljoprivredu, medicinu i testiranje, kao i cloud i aplikacije za sajber bezbednost, onlajn igre i operacije pozivnih centara koje zapošljavaju radnu snagu sa različitim nivoima sposobnosti.

Značaj startap scene u Srbiji je takođe u porastu, sa brojnim kompanijama koje su uspešno primenile rešenja u nizu industrija.

Potražnja za kompetentnim kadrovima IKT sektora među stranim kompanijama koje posluju u Srbiji, kao i velikim kompanijama i malim i srednjim preduzećima u zemlji koja ulaze u procese automatizacije i digitalizacije, ali i primenjuju veštačku inteligenciju u svojim poslovnim procesima je u porastu.

Zato Vlada Srbije preduzima korake za rešavanje ovog problema stvaranjem više mesta za studente na univerzitetima koji nude relevantno znanje, ali i ulaganjem u tehničku infrastrukturu.

Jedno od važnih dostignuća u oblasti je svakako osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

Institut školuje doktore nauka iz oblasti veštačke inteligencije, i ove godine obeležava tek drugu godišnjicu rada, ali je već prepoznat kao centar izvrsnosti u regionu.

Vlada sprovodi različite inicijative koje imaju za cilj zadržavanje i privlačenje visokokvalifikovanih radnika, kao što je podsticanje osnivanja i rada startap kompanija i pružanje podrške naučnom sektoru za istraživanje i razvoj.

Ministar Mihailo Jovanović je na otvaranju 23.Technobank konferencije predstavio rezultate i predstojeće aktivnosti u razvoju IKT sektora u Srbiji istakavši da su nastavak ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovacionu infrastrukturu sastavni deo plana "Skok u budućnost -Srbija 2027".

Danas u IKT sektoru radi približno 110.000 stručnjaka, a do 2027. očekuje se da će raditi najmanje 140.000, ocenio je ministar.

U okviru planova o kojima je govorio, najavio je rad na daljoj modernizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu izgradnjom bloka 2, kapaciteta 16 MW, kao i na izgradnji inovacionog distrikta u tom gradu.

Prema rečima ministra Jovanovića, u tom jedinstvenom distriktu u regionu moći će da rade članovi IT zajednice. Kako je najavio, posebno mesto imaće Nacionalni centar za informacionu bezbednost i budući peti naučno-tehnološki park u Srbiji.

Ocenio je da će kompleks jedne od najznačajnijih državnih kapitalnih investicija biće važan podsticaj za nova buduća ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

Na konferenciji je najavljen završetak izgradnje Ložionice u Beogradu, centra kreativnih industrija, informacionih tehnologija, eUprave i digitalizacije.

Time će Srbija postati lider u regionu u ovoj oblasti, regionalno inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva, naveo je resorni ministar.

(M.A./EUpravo zato/eKapija.com/ai.gov.rs)