Naredne tri godine, Srbija će predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju. U prvoj i trećoj godini će biti pomoćna, dok će u drugoj godini biti glavna predsedavajuća. 

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju

Ova organizacija nastoji da uspostavi standarde i pravila razvoja veštačke inteligencije.

Članstvom u GPAI organizaciju pre dve godine, Srbija je stekla brojne benefite na nekoliko različitih polja. Jedan od najznačajnijih je svakako pristup najsavremenijim tokovima u oblasti veštačke inteligencije

Članstvo igra veliku ulogu u pomoći i promociji rezultata naše zemlje kod najznačajnijih svetskih privreda i omogućava dalji razvoj IT sektora.

Cilj organizacije je da se premosti jaz između teorije i prakse, zakonski uredi oblast veštačke inteligencije i podrže najsavremenija istraživanja naučnika iz te oblasti.

"Nama je važno da smo mi tu kada se odlučuje na koji način će se regulisati oblast i na koji način će se primenjivati tehnologije", kazao je Stefan Badža, savetnik u kabinetu premijerke Srbije.

On je dodao da će Srbija imati čast da krajem godine ugosti ministre iz svih zemalja članica organizacije na samitu u Srbiji.

Stručnjaci kažu da je nemoguće predvideti ni sve pozitivne, a posebno negativne strane koje donosi i to zahteva međunarodnu saradnju.

"Budući da je to globalna tehnologija prosto nijedno rešenje koje se smisli na nacionalnom nivou ne može da bude dovoljno efikasno. Tako da je neophodno da i digitalne tehnologije i sajber bezbednost budu predmet međunarodnih diskusija", napominje Slobodan Marković, savetnik u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, prenosi RTS.

Nebojša Bjelotomić, iz Inicijative "Digitalna Srbija" kaže da bi to poredio sa internetom.

"Kada je internet krajem prošlog veka postao značajan kao tehnološka sila, kompanije nisu u prvom mahu uspele da nađu koristi od interneta u prvo vreme. Tako da i veštačka inteligencija će neminovno ući u poslovanje samo trebaće vremena“, kaže Bjelotomić.

Dok ne stigne sveobuhvatni zakon o veštačkoj inteligenciji, radi se na Strategiji razvoja do 2030. godine, a u narednim mesecima očekuje se njen nacrt.

"Krajem prošle godine oformili smo Radnu grupu koja sprema prvu verziju Strategije. Očekujemo da će narednih mesec dana Strategija ići na javnu raspravu i da će to biti jedna od prvih Strategija koje će usvojiti nova Vlada", navodi Stefan Badža.

Evropski zakon o veštačkoj inteligenciji

Krajem prošle godine, Evropski parlament je usvojio Akt o veštačkoj inteligenciji,  prvi zakon kojim će Unija pokušati da omogući pouzdano korišćenje te tehnologije.

Između ostalog, Zakon zabranjuje upotrebu aplikacija koje ugrožavaju prava građana, a u tu kategoriju spadaju i sistemi za biometrijsku obradu podataka.

Nova pravila će se direktno primenjivati na isti način u svim državama članicama, na osnovu definicije veštačke inteligencije koja je spremna za budućnost. Oni slede pristup zasnovan na riziku.

Po usvajanju zakona, Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je da veštačka inteligencija već menja naš svakodnevni život i da je ovo samo početak.

Ursula fon der Lajen
Stefan Boness/Ipon / Sipa Press / Profimedia Ursula fon der Lajen

Ona je kazala da kada se koristi mudro i široko, AI obećava ogromne koristi našoj ekonomiji i društvu i zato je pozdravila politički dogovor Evropskog parlamenta i Saveta o Zakonu o veštačkoj inteligenciji.

"Zakon o veštačkoj inteligenciji EU je prvi sveobuhvatni pravni okvir o veštačkoj inteligenciji u celom svetu. Dakle, ovo je istorijski trenutak. Zakon o veštačkoj inteligenciji prenosi evropske vrednosti u novu eru. Fokusirajući regulativu na identifikovane rizike, današnji sporazum će podstaći odgovorne inovacije u Evropi. Garantujući bezbednost i osnovna prava ljudi i preduzeća, podržaće razvoj, primenu i preuzimanje verodostojne veštačke inteligencije u EU. Naš zakon o veštačkoj inteligenciji će dati značajan doprinos razvoju globalnih pravila i principa za veštačku inteligenciju usmerenu na čoveka", pojasnila je predsednica Evropske komisije.

(M.A./EUpravo zato/RTS,europa.rs)

Članstvom u GPAI organizaciju pre dve godine, Srbija je stekla brojne benefite na nekoliko različitih polja. Jedan od najznačajnijih je svakako pristup najsavremenijim tokovima u oblasti veštačke inteligencije