Platforma je namenjena povezivanju ne samo kompanija i startapa, već i naučno-istraživačkih institucija i akademske zajednice, kako bi kreirali nove projekte i poslove, razmenjivali ideje i inovacije, i primenjivali ih u praksi.

Ubrzo nako BizChata

"Inovers", pokrenut samo nekoliko dana nakon lansiranja "BizChat" servisa takođe zasnovanog na bazi veštačke inteligencije, predviđen je za široki krug korisnika, počev od studenata i mladih istraživača novih tehnologija, preko naučnih radnika i univerzitetskih profesora do razvojnih centara unutar kompanija, koje su u svakodnevnoj trci za unapređenjem konkurentnosti i tržišnih pozicija.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na promociji ove platforme, kazao je da se skoro godinu dana intenzivno radilo sa partnerima na razvoju "Inoversa".

"Ovo je samo jedan u nizu naših digitalnih alata koje ćemo ove godine ponuditi srpskoj privredi. Često se postavlja pitanje da li će veštačka inteligencija zameniti ljude! Neće zameniti ljude, ali će ljudi koji upravljaju veštačkom inteligencijom zameniti one koji to ne umeju", rekao je Čadež.

On je dodap da je "Inovers" ozbiljna platforma za saradnju koja sadrži čak 75 000 poslovnih modela i najrazličitije trendove. 

"Sadrži sve od ideje, inovacije do kolaboracije", naveo je Čadež.

"Inovers" su kreairali Centar za digitalnu transformaciju i autrijska IT kompanija IN-Manas uz podršku Privredne komore Srbije, a mogućnosti ove platforme predstavili su dr Franc Bajlom, osnivač i generalni direktor IN-Manas i Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju.

Šta je Inovers, kako pristupiti i koje su mogućnosti?

Platforma je povezana sa relevantnim međunarodnim bazama podataka koje sadrže ključne informacije iz velikog broja privrednih sektora, a odnose se na inovacije i njihovu primenu u privredi.

Korisnici su u mogućnosti da bolje sagledaju svoje trenutne poslovne mogućnosti i izvozni potencijal, dođu do kvalitetnih rešenja kojima prevazilaze izazove i unapređuju poslovanje, a mogu i da provere svoju ideju ili proizvod uporede ih sa konkurencijom, ali i dizajniraju novi. Korišćenje ove platforme kompanijama štedi vreme i novac uz racionalnije korišćenje kompanijskih resursa.

Takođe, "Inovers" pruža dubinsku "svot" analizu i projekcije budućih trendova.

"Inovers" se nalazi na veb adresi https://inno-verse.biz/, a može joj se pristupiti i putem sajtova Centra za digitalnu transformaciju https://www.cdt.org.rs/ i Privredne komore Srbije https://pks.rs/.

Unošenjem odgovarajućih podataka, svaki od korisnika bira sektor poslovanja, kao i oblasti interesovanja koje mogu da se odnose na edukaciju, unapređenje poslovnih procesa, saradnju sa novim partnerima, razmenu ideja.

(M.A./EUpravo zato/PKS)