Kako bi do 2045. godine Berlin ispunio cilj da postane klimatski neutralan, kompanija Vattenfall je sa gradskim vodovodom i kanalizacijom i preduzećem za upravljanje otpadom pokrenula projekat vredan 200 miliona evra.

Plan je da do 2026. izgrade sistem sa četiri toplotne pumpe koje će koristiti prečišćenu otpadnu vodu i turbinu na paru iz obližnjeg pogona za spaljivanje otpada, u okviru projekta za održivu proizvodnju toplotne i električne energije i snabdevanje.

Reuter West je elektrana i toplana na ugalj sa dva bloka, najveće postrojenje firme Vattenfall Heat, a grejanjem snabdeva 400.000 domaćinstava.

Projekat je namenjen transformaciji ovog energetskog objekta u cilju ispunjavanja ciljeva za dekarbonizaciju daljinskog grejanja u nemačkoj prestonici.

Ovaj grad namerava da udeo energije iz obnovljivih izvora u tom komunalnom sektoru najkasnije 2030. podigne do 40 odsto, a da do 2045. godine postane klimatski neutralan.

Po projektu, da na lokaciji elektrane i toplane do 2026. godine u okviru projekta izgrade sistem sa četiri toplotne pumpe i parnu turbinu.

Toplotne pumpe imaće ukupnu snagu 75 megavata. Preuzimaće toplotnu energiju iz otpadnih voda preostalu posle prečišćavanja.

Proizvođač je saopštio da je temperatura otpadnih voda između 13 i 27 stepeni u zavisnosti od doba godine. Toplotne pumpe će je podizati na 85 do 90 stepeni. Proizvodiće dovoljno energije za snabdevanje 45.000 stambenih jedinica grejanjem i doprineti smanjenju emisija CO2 za 50.000 tona godišnje, objavio je Vattenfall.

Postojeća Vattenfalova turbina već generiše energiju pomoću pare koja u Reuter West dolazi iz postrojenja za spaljivanje otpada.

U okviru projekta, biće zamenjena efikasnijom parnom tubinom i biće projektovana za 110 megavata toplotne i 30 megavata električne energije.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)