Usvojena su nova pravila koja evropskim potrošačima osiguravaju pravo na popravku kućnih i drugih proizvoda.

Evropski poslanici su na plenarnoj sednici u Strazburu usvojili direktivu o tzv. pravu na popravku sa 584 glasa "za", 3 protiv i 14 uzdržanih.

Pravila pojašnjavaju obaveze proizvođača da popravljaju robu i podstiču potrošače da tako produže životni ciklus proizvoda.

Cilj je ne samo smanjenje otpada već i jačanje sektora popravki čineći ih lakšim i isplativijim.

Nova pravila osiguravaju da proizvođači pružaju pravovremene i isplative usluge popravki i informišu potrošače o njihovim pravima.

Roba popravljena pod garancijom imaće koristi od dodatnog jednogodišnjeg produženja zakonske garancije, što dodatno podstiče potrošače da ne kupuju novu robu već da vide šta se sve može učiniti sa starom.

Šta se menja?

Nakon što zakonska garancija istekne, proizvođač je i dalje dužan da popravi uobičajene kućne proizvode koji su tehnički popravljivi prema zakonima EU, poput mašina za veš, usisavača, pa čak i pametnih telefona. Popis kategorija proizvoda može se s vremenom proširivati. Potrošači takođe mogu da pozajme uređaj dok je njihov u servisu ili, ako se ne može popraviti, odluče za obnovljenu jedinicu kao alternativu.

Na internetu će biti postavljena platforma s nacionalnim odeljcima kako bi se potrošačima pomoglo da lakše pronađu lokalne servisne radionice, prodavce obnovljene robe, kupce neispravnih predmeta ili inicijative za popravke koje vodi zajednica, kao što su kafići za popravke.

Zastave Evropske unije u prestonici bloka, Brisel.
Nicolas Economou/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia Države članice EU imaju dve godine da primene nova pravila o popravkama kućnih uređaja

Šta je proizvođačima zabranjeno?

Proizvođači će morati da osiguraju rezervne delove i alate po razumnoj ceni i biće im zabranjeno korišćenje ugovornih klauzula, hardverskih ili softverskih tehnika koje ometaju popravke.

Konkretno, ne mogu da spreče korišćenje upotrebljenih ili 3D ispisanih rezervnih delova od strane nezavisnih servisera niti mogu da odbiju popravku isključivo iz ekonomskih razloga ili zato što je uređaj prethodno popravljao neko drugi.

Zadatak država članica EU

Svaka država članica će morati da primeni barem jednu meru za podsticanje popravki, kao što su vaučeri i sredstva za takve radove, sprovođenje informativnih kampanja, ponuda obuka za popravke ili podrška prostorima za servise pod vođstvom zajednice.

Nakon što direktiva zvanično bude objavljena u Službenom listu EU, države članice će imati 24 meseca da je prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Procenjuje se da potrošači gube oko 12 milijardi evra godišnje zamenom robe umesto popravkom. Osim toga, očekuje se da će nova pravila doneti 4,8 milijardi evra rasta i ulaganja unutar EU.

(N.P/EUpravo Zato/Index.hr)