Portugal je zemlja Evropske unije koja je poslednjih deset godina najviše pogođena požarima. Između 2009. i 2021. godine, prosečno je svake godine izgorelo više od 80.000 hektara.

Zemlja na Iberijskom poluostrvu doživela je vrhunac 2017. godine, kada je u požarima poginulo 66 ljudi centralnoj opštini Pedrogao Grande.

"Korišćenje egzotičnih stabala sklonih požarima (poput eukaliptusa) za pošumljavanje u programima sadnje drveća pod toplijim i sušnijim klimatskim uslovima ima potencijal da doslovno izazove kontraefekt, oslobađajući ugljenik dok istovremeno rizikuje lokalne tragedije i ekološke štete", rekao je Jadvinder Singh Malhi, profesor nauke o ekosistemu na Univerzitetu u Oksfordu, pišr Gardijan.

 Drveće eukaliptusa, poreklom iz Australije, čini četvrtinu ukupne šumske površine Portugala i pokriva oko 10 odsto zemlje, prema najnovijem nacionalnom inventaru šuma. Pulpa eukaliptusa se koristi za proizvodnju toalet papira, papirnih rolni i alternativa je plastici širom Evrope.

Poziv za 'deeukaliptizu' Portugala

U leto 2023. građani su protestovali protiv sadnje eukaliptusa i pozvali da se očisti 700.000 hektara napuštenog rastinja eukaliptusa.

Članica Upravnog odbora protesta Beatriz Ksavijer rekla je da građani žele da vide raznovrsnije šume otpornije na toplotu, koje takođe omogućavaju meštanima da zarađuju za život.

Alternativne vrste drveća postoje, ali imaju različite komercijalne primene.

U Algarveu, najjužnijem regionu Porgutala, program Renature Monšikue uglavnom zasađuje područja zahvaćena požarom hrastom plutnjakom (Portugal čini 54 odsto svetske proizvodnje plute) i drvom jagode, čiji se plod koristi za proizvodnju likera.

Ova autohtona drveća nemaju iste potrebe za potrošnjom vode kao eukaliptus i otpornija su na vatru, a njihovi proizvodi se mogu sakupljati bez seče drveća.

Industrija: "Moramo imati više eukaliptusa"

Kompanija za proizvodnju papira Navigator je treći po veličini izvoznik u Portugalu i najveći generator nacionalne dodate vrednosti, čineći oko jedan portugalskog BDP-a. Prema navodima kompanije, trenutno nedostaje šumskih sirovina kao što su eukaliptus i bor.

Antonio Redondo, izvršni direktor Navigatora, rekao je da "da bismo ostali održivi, moramo imati više šuma eukaliptusa" dok je govorio na proslavama u julu 2023. povodom obeležavanja 70. godišnjice fabrike kompanije u priobalnom regionu Kacija.

Redondo je u svom govoru najavio da će nova fabrika proizvoditi 100 miliona biorazgradivih pakovanja godišnje za tržište restorana i hrane.

"Zbog toga ćemo doprineti deplastizaciji", zaključio je on, postavljajući teren za sukob sa zainteresovanim lokalnim zajednicama i ekološkim nevladinim organizacijama.

Vlada ide srednjim putem

Suočavajući se sa kompromisom između različitih ciljeva održivosti i između industrije i zajednica, portugalska vlada je do sada krenula srednjim putem.

Njen program "transformacije pejzaža" prilagođava portugalske krajolike koji su ranjivi na požare. Program se fokusira na ponovno pošumljavanje autohtonim vrstama drveća - dakle, eukaliptusi su isključeni.

Vlada je takođe uvela ograničenja protiv požara za zasade eukaliptusa u krugu od 10 metara sa obe strane puteva i 100 metara od stambenih zona.

(JA/EUpravo zato)