Ova mala zemlja proteže se na najviše 160 kilometara kvadratnih, četvrta je najmanja država u Evropi i šesta najmanja na svetu.

Ona nema svoj aerodrom, pa u Lihtenštajn ne možete otputovati avionom, već ćete morati leteti za sat i po udaljeni Cirih u Švajcarskoj.

Ovo je jedna od samo dve zemlje na svetu koje ne samo da i same nemaju izlaz na more, već ga nemaju ni njene komšije, u ovom slučaju Švajcarska i Austrija.

Bez Lihtenštajna ne bi bilo sletanja na Mesec!

Tokom misije Apollo 11 1969. godine upravo je jedna kompanija iz Lihtenštajna bila ključna u istraživanju ponašanja materijala prilikom izlaska iz zemljine atmosfere pa je proizvela zaštitni premaz za raketu, odnosno lunarni modul.

U znak zahvale od NASA su dobili i "suvenir" - zastavu koja je bila na Mesecu, kao i kamenje s Meseca, a oni se danas mogu razgledati u muzeju "Liechtensteinische SchatzKammer" u Vaduzu, glavnom gradu zemlje.

 Po broju stanovnika Lihtenštajn zauzima šesto mesto sa najviše 40 hijada stanovnika, a samo Vatikan, Tuvalu, Nauru, Palau i San Marino imanju manje.

Jedna od najbogatijih zemalja na svetu

Kneževina Lihtenštajn, kako joj glasi službeni naziv, jedna je od najbogatijih zemalja na svetu.

Jaki su, recimo, u izvozu smrznutih pizza, a najjači na svetu u proizvodnji zubnih proteza.

Naime, u tom području Lihtenštajn je svjetski lider, odnosno tamošnja stomatološka kompanija Ivoclar Vivadent, čiji je vlasnik Kristof Celer navodno jedini milijarder u zemlji.

Njegova kompanija, koja se osim protezama bavi i proizvodnjom niza drugih stomatoloških proizvoda, u svojih rukama drži 20 posto tržišta zubnih proteza na svetu.

Na godišnjem nivou proizvedu ih navodno čak 60 miliona.

Lihtenštajn ima i vrlo zanimljivu radnu kulturnu.

Pauza za ručak u toj zemlji traje čak sat i po vremena, od 12 do 13.30 sati, pa se kao takva svrstava na jednu od najdužih na svetu.

Vaduz, Lihtenštajn
Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia Vaduz, Lihtenštajn

Druga najslabije posećena zemlja u Evropi

Uprkos predivnoj prirodi i planinama kao i opciji zimskog turizma, Lihtenštajn je i druga najmanje posećena zemlja u Evropi, a do nedavno je bila najslabije turistički posećena.

Prema podacima iz 2019. godine posetilo ju je samo 87 hiljada ljudi.

S druge strane, Lihtenštajn je jedna od najsigurnijih zemalja sveta.

Poslednje ubistvo u njoj je zabeleženo navodno 1997. godine, a svi zatvorenici koji služe kaznu dužu od dve godine to rade u Austriji.

Smatra se da je zemlja toliko sigurna da prosečni stanovnik ne oseća potrebu da zaključava vrata.

Velika zabava za sve stanovnike na dan državnog praznika

Lihtenštajn je kneževina, a na njenom čelu je knez Hans-Adam II, koji povodom državnog praznika Staatsfeiertag - 15. avgusta, poziva sve stanovnike te zemlje da mu se pridruže na slavlju u dvorištu njegove palate u Vaduzu, a party se održava i u gradu pa ga krasi i vatromet.

2011. cela zemlja se mogla iznajmiti na Airbnb-u za 70 hiljada dolara po noći 

Svojevremeno je bilo moguće 'unajmiti' celi Lihtenštajn na Airbnb-u po ceni od 70 hiljada dolara za noć, i to za minimum dve noći za ukupno 450 do 900 osoba.

Navodno je, ali neuspešno, tako pokušao da iznajmi i svetski slavni Snoop Dogg.

Povrh svega navedenog, Lihtenštajn se može pohvaliti i zavidnim brojem olimpijskih medalja u alpskom skijanju (jedna na svakih 3800 stanovnika).

Sve do 2009. godine bili su u diplomatskom sporu sa Češkom i Slovačkom oko imovine i zemljišta koje su imali na teritoriji nekadašnje Čehoslovačke.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)