Crna Gora se ponosi brojnim Uneskovim zaštićenim područjima, bogatom istorijom i kulturom, ali i prirodnim atrakcijama koje oduzimaju dah.

Jedna od njih, a manje poznata je Trnovačko jezero u obliku srca, mesto na kom nema signala za mobilni telefon i internet,  oaza tišine i mira koja pruža potpuni tehnološki detoks i beg od gradske vreve.

Popularno među planinarima i avanturistima i fotografima

Okruženo planinskim masivima Maglićem, Biočem, Volujkom, Vlasuljom i Trnovačkim Durmitorem, čiji vrhovi prelaze 2000 metara, magično Trnovačko jezero srcolikog oblika, jedna je od najlepših atrakcija Crne Gore.

Ovaj ponos Crne Gore nalazi se na 1.517 metara nadmorske visine, a naučnici pretpostavljaju da je ledenjačkog porekla. Tokom zimskih meseci jezero je često smrznuto, uz obilan sneg koji se zna zadržati i do leta, kada brojni planinari i ljubitelji prirode dolaze u velikom broju kako bi uživali u njegovoj netaknutoj lepoti.

Trnovačko jezero, dugačko 825 i široko 715 metara, pruža pogled na površinu koja oslikava okolne planine i stvara divnu panoramu koja oduzima dah, pozivajući vas da zastanete i uživate u tišini kakvu samo priroda može da priušti.

Na okolnim proplancima, konji uživaju i upotpunjuju celu atmosferu.

Prosečna temperatura, bez obzira na njegove velike nadmorske visine, iznosi 20°C i više.

Zbog prelamanja svetslosti menja boju

Jezero je popularno odredište za kampovanje, a posetiocima se preporučuje da budu ekološki osvešćeni i da brinu o prirodi koja ih okružuje.

Kada se dolazi iz Crne Gore, put do ove predivne zeleno-plave oaze iziskuje ozbiljnu fizičku spremnost pa ume da potraje i do šest sati u jednom smeru.

Zato mnogi preferiraju da do njega dođu iz Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da postoji čak četiri različita načina pristupa.

Najlakši prilaz je iz zaravni Prijevor, koja se nalazi u Nacionalnom parku Sutjeska. Tu počinje staza koja je prikladna za sve uzraste i nivoe kondicije.

Ova ruta proteže se oko 5 i po kilometara, a pešačenje ili lagano planinarenje traju otprilike dva sata u jednom smeru.

Trnovačko jezero, Crna Gora
Youtube printscreen/ Izazovi avanturu Trnovačko jezero, Crna Gora

Trnovačko jezero često je nezaobilazna stanica za planinare koji su krenuli u pohod prema vrhovima koji ga okružuju, poput veličanstvenog Maglića, ili se zanesu u istraživanje obližnje čarobne prašume Perućice.

(M.A./EUpravo zato/putnikkofer.hr)