Tradicionalna austrijska jela poput pohovane bečke šnicle i kuvane govedine pokazala su se posebno važnim za "Gasthaus Stich", restoran u selu Fosingu.

Posrnuli biznis je uspeo da preživi uz subvencije kontroverznog programa koji pogoduje samo tradicionalnoj austrijskoj kuhinji.

Naime, subvenciju za restorane koji služe regionalnu i "tradicionalnu hranu" dodeljuju austrijske desničarske vlasti, a mediji i opozicija je posprdno nazivaju "bonusom za šnicle".

Pomoć ne mogu da dobiju lokali koji služe manje autentična austrijska jela poput kebaba ili pice. Tradicionalna bečka šnicla zato može.

"Dali su nam 10.000 evra", rekao je Mikael Stih, 39-godišnji vlasnik porodične firme u Fosingu, selu s 300 stanovnika u Donjoj Austriji.

"Jedini preostali restoran u selu je institucija, poput crkve, gradske većnice ili vatrogasne stanice. Celoj zajednici bi teško palo da ovog mesta nema", dodao je.

"Bonus za šnicle"

Austrijski konzervativni kancelar Karl Nehamer rekao je da želi da brani autrijsku "leitkulturu" (dominantnu kulturu) kako bi proširio biračku bazu, suočen s naletom krajnje desnice uoči izbora u septembru.

Pokrajina Donja Austrija, kojom upravljaju konzervativci zajedno s krajnjom desnicom, ove godine je uvela "šnicla bonus" za vlasnike koji otvore tradicionalan restoran u gradu koji ga nema ili preuzmu postojeći.

"Subvencija je bila vrlo važna za nas", rekao je Stih dok toči pivo i poslužuje ga preko velikog drvenog šanka u restoranu koji krase lovački rogovi na zidu.

bečka šnicla.jpg
ALEX HALADA / AFP / Profimedia Bečka šnicla je jedan od simbola Austrije

"Subvencija diskriminiše"

Od početka ovog veka svaki treći restoran u Donjoj Austriji je zatvoren, delimično zbog odlaska stanovnika sa sela, a delimično i zbog pandemije i posledičnog zatvaranja koje je uzelo svoj danak.

Kritičari kažu da je ova subvencija diskriminatorna, što odbacuje poslanik konzervativne Narodne stranke (OeVP) Kurt Hakl.

"Seoski restorani u Donjoj Austriji izumiru, a mi želimo da ih podržimo", rekao je.

U "Gasthausu Stich", koji takođe nudi regionalna vina i sezonska jela poput lisičarki s knedlama, meštani održavaju sastanke važne za zajednicu, a često se i kartaju.

"U malim sredinama gostionice su centar društvenog života. Ljudi tamo zajedno slave, smeju se i plaču", rekao je Oliver Fric iz Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO).

Ipak, subvencija od 10.000 evra samo je "kap u moru", rekao je. Postavio je i pitanje zašto bi se isključivali restorani koji nude picuu ili ćevape.

"Društvena funkcija postoji i u italijanskom restoranu. Ako se potražnja razvija i mlađe generacije radije jedu nešto drugo, onda je bolje prilagoditi se jer je suprotstavljanje trendu vrlo teško", naveo je.

U međuvremenu je Nehamer zadužio svog ministra integracija da definiše šta "leitkultur" znači za zemlju od devet miliona ljudi, koja je kao i ostatak EU iskusila priliv migranata i tražilaca azila.

U okviru svog "plana za Austriju" pokrenutog početkom ove godine, Nehamer je rekao da svako ko želi da trajno živi u Austriji mora da zastupa njihove vrednosti, prihvati njihovu kulturu i prilagodi se njihovom načinu života.

(EUpravo zato/Index.hr)