Kancelarija ЕU zadužena za statistiku Eurostat objavila je podatke o tome kako žive građani Evrospke unije. Prema njima, najimućniji su građani Luksemburga i Irske, a najskromniji Grci i Bugari.

Naime, kupovna moć Bugara jedva dostiže 60 odsto proseka u Evropskoj uniji, a kako bi se poredilo, kupovna moć su građana Luksemburga i Irske izbosi 140 odsto i 112 odsto iznad proseka EU. Njih slede Holanđani, Danci i Austrijanci. Francuzi su tačno na sredini, a na začelju su, pored Grka i Bugara, još i Litvanci, Slovaci i Hrvati.

Kada je u pitanju Grčka, podaci Eurostata pokazuju da, iako su na začelju Evrope po kupovnoj moći i iako su godinama unazad živeli finanijsku krizu, uspeli su da prebrode tešku ekonomsko-socijalnu krizu. Svetske rejting agencije su grčke državne obveznice oslobodile ljage "loših" investicija i Grčka već drugu godinu beleži privredni rast od preko dva odsto, mada grčko stanovništvo i dalje živi loše, pokazuju zvanični statistički podaci Eurostata.

Podsetimo, Grčka se od krize oporavljala tako što su deset godina troškovi dugova od preko 360 milijardi evra skraćivani na račun javnih troškova, plata i penzija, dok inflacija ne jenjava, naročito cene hrane, benzina i stanarina su visoke, troškovi života su i dalje prava mora. Oporavak privrede se odvijao na leđima naroda, kažu nezadovoljni sindikati i levičarski ekonomisti, ali vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa ukazuje na odlične rezultate privrede i predviđa da će uskoro pasti inflacija i životni standard početi da raste.

"Grčka se deset godina udaljavala od EU, a sledeću deceniju će se približavati, jer je ponovo dobila poverenje investitora", navodi glavni ekonomski savetnik premijera Micotakisa Aleksis Patelis, piše Beta.

Patelis ističe da su svetske rejting agencije skinule oznaku "trulih" sa grčkih državnih obveznica, dok je britanski nedeljnik "Ekonomist" grčku ekonomiju ocenio kao "najnapredniju u 2023. godini". Međutim, pitanje je kada će ljudi da osete ovaj boljitak, posebno ako uzmemo u obzir da je Grcima još uvek u sećanju da su pre finansijske krize 2008. živeli sasvim pristojno , budući da je BDP po stanovniku Grčke iznosio 95 odsto proseka u EU.

Stanovništvu ove zemlje trenutno padaju i dalje visoki troškovi života, a prema podacima Centralne banke Grčke, 27 odsto Grka još uvek živi na pragu siromaštva.